Drobné pšeničné pečivo se může zdát chuťově jednoduché, ohrané, možná i nudné. Pokud takový názor zastáváte, potom musíte vyzkoušet podmáslové kaiserky/housky, neboť ty jsou naprostým opakem! Dostanou Vás svojí neotřelou, ale zároveň jemnou chutí, která se schovává nejen ve vláčné střídce, ale také ve zlatavé kůrce. Jednoduše řečeno – tohle pečivo Vám určitě zachutná!
Zástěra/staré tričko, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelitová taška/pytel, mřížku na vychladnutí, (váleček), pomoučená utěrka (couche)
Videorecept:
Postup:
V dostatečném předstihu před pečením odvážíme do nádoby podmáslí a necháme jej na pracovní ploše, aby před zaděláním těsta dosáhlo pokojové teploty
V míse smícháme mouku, cukr a sůl, používáme-li sušené droždí, přidáme i to
Používáme-li čerstvé droždí, nadrolíme jej do mísy, přidáme kysané podmáslí a rozpuštěné/změklé máslo
Vše smícháme dohromady a následně hněteme v robotu nebo na vále
Ručně hněteme cca 10 minut, vzhledem k hydrataci bude těsto lepkavé, což je žádoucí. Těsto tedy nemoučíme (návod: Jak na hnětení)
V robotu stačí hníst 8 minut na nižší střední rychlost
Těsto necháme za pokojové teploty kynout 40 minut v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
Těsto rozdělíme na 8 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme bochánky (jeden bochánek = cca 100 g), které lehce přimáčkneme do placky a necháme přikryté 30 minut odpočinout
Z těsta vytvarujeme kaiserky (viz video čas:1:30, návod níže, nebo podtímto odkazem), které následně necháme 45 kynout na pomoučené utěrce spodní částí vzhůru (viz video čas 2:22)
Pokud bychom nechali kaiserky kynout přímo na plechu, rozjely by se ve "švech" a ztratily by na své estetické kráse
10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 250°C
Vykynuté kaiserky opatrně přendáme na plech, tentokrát spodní stranou dolů, a vsadíme do trouby
Tvarování: Snížíme-li množství podmáslí na cca 265 g a vyhněteme nelepivé těsto, můžeme jej zaplétat do různých tradičních tvarů. Různá tvarování jsou v rubrice návody
Posypky: Výrobky můžeme i potřít vodou a následně dekorovat různými posypkami: sůl, kmín, mák, sezamová/lněná semínka, černucha, kmín se solí