Podmáslové kaiserky

19. srpen 2022 | 12.34 |
blog › 
Recepty › 
Podmáslové kaiserky

titulka - kaiserky

Drobné pšeničné pečivo se může zdát chuťově jednoduché, ohrané, možná i nudné. Pokud takový názor zastáváte, potom musíte vyzkoušet podmáslové kaiserky/housky, neboť ty jsou naprostým opakem! Dostanou Vás svojí neotřelou, ale zároveň jemnou chutí, která se schovává nejen ve vláčné střídce, ale také ve zlatavé kůrce. Jednoduše řečeno – tohle pečivo Vám určitě zachutná!

Základní informace:

8porcí (1 porce= 56.25g mouky= 1 kaiserka)

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 kaiserka (g)

hladká pšeničná mouka

450

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="136">

3 a 3/4 hrnečku

100

56,25

kysané podmáslí

295

1/3 krabice

65,5

37

máslo

30

1 lžíce

6,5

3,75

sůl

9

1 a ½ zarovnané lžičky

2

1,1

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-4,6; s-1,5

č-2,6; s-0,9

cukr

10

zarovnaná lžíce

2,2

1,25

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelitová taška/pytel, mřížku na vychladnutí, (váleček), pomoučená utěrka (couche)

Videorecept:

Postup:

  • V dostatečném předstihu před pečením odvážíme do nádoby podmáslí a necháme jej na pracovní ploše, aby před zaděláním těsta dosáhlo pokojové teploty
  • V míse smícháme mouku, cukr a sůl, používáme-li sušené droždí, přidáme i to
  • Používáme-li čerstvé droždí, nadrolíme jej do mísy, přidáme kysané podmáslí a rozpuštěné/změklé máslo
  • Vše smícháme dohromady a následně hněteme v robotu nebo na vále
    •  Ručně hněteme cca 10 minut, vzhledem k hydrataci bude těsto lepkavé, což je žádoucí. Těsto tedy nemoučíme (návod: Jak na hnětení)
    • V robotu stačí hníst 8 minut na nižší střední rychlost
  • Těsto necháme za pokojové teploty kynout 40 minut v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Těsto rozdělíme na 8 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme bochánky (jeden bochánek = cca 100 g), které lehce přimáčkneme do placky a necháme přikryté 30 minut odpočinout
  • Z těsta vytvarujeme kaiserky (viz video čas:1:30, návod níže, nebo podtímto odkazem), které následně necháme 45 kynout na pomoučené utěrce spodní částí vzhůru (viz video čas 2:22)
    • Pokud bychom nechali kaiserky kynout přímo na plechu, rozjely by se ve "švech" a ztratily by na své estetické kráse
  • 10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 250°C
  • Vykynuté kaiserky opatrně přendáme na plech, tentokrát spodní stranou dolů, a vsadíme do trouby
  • Pečeme na 230°C 12 – 15 minut (lze péct s párou)
  • Necháme vychladnout na mřížce
  • Přebytečnou mouku můžeme z kůrky omést štětcem
  • Konzumujeme čerstvé

Alternativy receptu:

Tvarování: Snížíme-li množství podmáslí na cca 265 g a vyhněteme nelepivé těsto, můžeme jej zaplétat do různých tradičních tvarů. Různá tvarování jsou v rubrice návody

Posypky: Výrobky můžeme i potřít vodou a následně dekorovat různými posypkami: sůl, kmín, mák, sezamová/lněná semínka, černucha, kmín se solí

Obrazový návod:

zapletení kaiserky

Videonávod tvarování:

Zpět na hlavní stranu blogu