Semínkové housky

25. únor 2022 | 12.45 |
blog › 
Recepty › 
Semínkové housky

housky semínkové

Problémem běžného pšeničného pečiva je jeho nízká výživová hodnota, obsahuje velké množství energie, ale nedostatek základních živin pro naše tělo. A právě proto jsou semínkové housky skvělým pečivem, které našemu tělu dodá podstatně více než jen energii! Díky mixu semínek a celozrnné mouce je toto pečivo podstatně lepší!

Základní informace:

9 porcí (1 porce=50 g mouky= 1 houska)

hydratace: 58%

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 houska (g)

hladká pšeničná mouka

360

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="136">

80

40

hladká mouka - celozrnná

90

20

10

voda

260

58

29

sůl

9

1,5 zarovnané lžičky

2

1

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-4,6; s-1,5

č-5,25; s-1,75

mix semínek (do těsta)

60

13

6,6

mix: slunečnicová: 17g, sezamová: 17g, lněná:17g, dýňová: 8g*

cukr

6 (zarovnaná lžička)

zarovnaná lžička

1,3

špetka

semínka na posypání

10

2,2

1,1

*mix a poměr semínek může být různý, záleží jen na našich preferencích.

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček/hrnec na zapaření trouby, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky

Videorecept:

Postup:

  • V nádobě smícháme vlažnou vodu, cukr a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut
  • V nádobě smícháme hladkou a celozrnnou mouku, ze smíchané směsi odebereme cca 40g mouky (1/4 hrnečku) a necháme stranou
  • V míse smícháme zbylou mouku, sůl a směs semínek (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej i se solí rovnou do mouky)
  • Do mísy s moukou přidáme přichystanou vodu s droždím, vše smícháme dohromady, následně hněteme cca 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou (návod:Jak na hnětení). Těsto by mělo být ve finále lehce lepivé a nemělo by vyžadovat moučení.
  • Necháme kynout 50 minut v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici (více o době kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů (každý cca 80 g) , ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme 20 minut odpočinout (2. kynutí)
  • Na čisté pracovní ploše bez použití mouky zapleteme housky podle návodu ve videu (čas 1:25), nebo obrázkového postupu níže.
    • můžeme úplést i jiné tvary - v alternativách receptu
  • Vytvarované housky přesuneme na plech – dbáme na dostatečné mezery
  • Necháme přikryté kynout 40 minut (do zdvojnásobení objemu)
  • 15 minut před koncem kynutí předehřejeme troubu s hrncem/plechem na zapaření na 250°C (teplota v troubě po otevření klesne na kýžených 230°C)
  • Vykynuté housky potřeme vodou
    • Vodou potřené housky posypeme sezamovými semínky
  • Pečeme na 230°C 5 minut s párou a následně na 190°C 7-12 minut bez páry (návod: Pára při pečení)
  • Po vytažení z trouby necháme chladnout na mřížce
  • konzumujeme čerstvé

Alternativy receptu:

  • Mouka: místo klasické hladké mouky můžeme použít chlebovou, polovina může být nahrazena špaldovou moukou
  • Tuk: do těsta můžeme přidat sádlo, rostlinný olej, máslo
  • Dochucení těsta: římský kmín, olivy, směs fenyklu a kmínu (3 a 3 gramy), smažená cibule se sýrem (40 a 80 g), různé směsi semínek
  • Posypky: drcený kmín, sůl, mák, lněná semínka, černucha, kmín se solí
  • Směs semínek: směs může obsahovat i lískové, vlašské, pekanové ořechy...
  • Jiné způsoby zaplétání: housky z 1 pramene, housky ze 3 pramenů, kaiserky

Obrázkový postup zapletení housky:

jak zaplést housku - snazší

Zpět na hlavní stranu blogu