Problémem běžného pšeničného pečiva je jeho nízká výživová hodnota, obsahuje velké množství energie, ale nedostatek základních živin pro naše tělo. A právě proto jsou semínkové housky skvělým pečivem, které našemu tělu dodá podstatně více než jen energii! Díky mixu semínek a celozrnné mouce je toto pečivo podstatně lepší!
*mix a poměr semínek může být různý, záleží jen na našich preferencích.
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček/hrnec na zapaření trouby, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky
Videorecept:
Postup:
V nádobě smícháme vlažnou vodu, cukr a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut
V nádobě smícháme hladkou a celozrnnou mouku, ze smíchané směsi odebereme cca 40g mouky (1/4 hrnečku) a necháme stranou
V míse smícháme zbylou mouku, sůl a směs semínek (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej i se solí rovnou do mouky)
Do mísy s moukou přidáme přichystanou vodu s droždím, vše smícháme dohromady, následně hněteme cca 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou (návod:Jak na hnětení). Těsto by mělo být ve finále lehce lepivé a nemělo by vyžadovat moučení.
Necháme kynout 50 minut v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici (více o době kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů (každý cca 80 g) , ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme 20 minut odpočinout (2. kynutí)
Na čisté pracovní ploše bez použití mouky zapleteme housky podle návodu ve videu (čas 1:25), nebo obrázkového postupu níže.
můžeme úplést i jiné tvary - v alternativách receptu
Vytvarované housky přesuneme na plech – dbáme na dostatečné mezery
Necháme přikryté kynout 40 minut (do zdvojnásobení objemu)
15 minut před koncem kynutí předehřejeme troubu s hrncem/plechem na zapaření na 250°C (teplota v troubě po otevření klesne na kýžených 230°C)
Vykynuté housky potřeme vodou
Vodou potřené housky posypeme sezamovými semínky
Pečeme na 230°C 5 minut s párou a následně na 190°C 7-12 minut bez páry (návod: Pára při pečení)
Po vytažení z trouby necháme chladnout na mřížce
konzumujeme čerstvé
Alternativy receptu:
Mouka: místo klasické hladké mouky můžeme použít chlebovou, polovina může být nahrazena špaldovou moukou
Tuk: do těsta můžeme přidat sádlo, rostlinný olej, máslo
Dochucení těsta: římský kmín, olivy, směs fenyklu a kmínu (3 a 3 gramy), smažená cibule se sýrem (40 a 80 g), různé směsi semínek