Pekařská procenta - jak na ně a proč se používají
Pomocí pekařských procent se vyjadřuje podíl jednotlivých složek (ingrediencí) těsta na pečivo. Proč procenta? Procentuální vyjádření usnadňuje přepočet ingrediencí na větší/menší množství těsta.
Pekařská procenta přijdou také vhod, pokud chceme prodloužit dobu prvního kynutí ať už použitím pre-fermentu, kvásku, nebo jen prodloužením prvního kynutí.
!!!Mouka je vždy 100%!!!
Příklad:
U našeho příkladu použijeme recept na základní těsto z hladké pšeničné mouky, které vypadá následovně:
Základní pšeničné těsto |
|
hladká (chlebová) mouka |
500g |
voda |
325g |
sůl |
10g |
čerstvé droždí |
7,5g |
Vyjádření množství surovin pro tentýž recept by v pekařských procentech vypadalo následovně:
Základní pšeničné těsto (pekařská procenta) |
|
hladká (chlebová) mouka |
100% |
voda |
65% |
sůl |
2% |
čerstvé droždí |
1,5% |
Pekařská procenta nám výrazně usnadňují výpočet množství surovin pro různé množství těsta. Množství mouky je vždy 100% a určuje zbytek ingrediencí. Řekněme, že chci upéct jednu pizzu ze základního těsta, obyčejná Neapolitana se peče ze 125 g mouky.
Známe množství mouky na jednu porci (125g), zbytek ingrediencí si z něj tedy vypočítáme.
Výpočet:
Voda (65%)
Protože je voda uvedena v procentech, je nutné ji převést na podíl, zní to hrozně, ale je to jednoduché – prostě vydělíme procento vypočítávané ingredience (voda=65%) stovkou (100) a získáme tak podíl (0.65). Tento podíl pak už jen vynásobíme zvoleným množstvím mouky (125 g) a voilá – na jednu pizzu potřebujeme 81,25 g vody.
Výpočet:
65 / 100 = 0,65 (podíl) → 0,65x 125 = 81,25g vody
Zbylé ingredience pro naše těsto na jednu Pizzu:
Základní těsto z pšeničné mouky
Ingredience |
Pekařská procenta |
podíl |
výpočet |
Množství |
|
hladká (chlebová) mouka |
125g |
100% |
100/100=1 |
1x125=125 |
125g |
voda |
|
65% |
65/100=0,65 |
0,65x125=81,25 |
81,25g |
sůl |
|
2% |
2/100=0,02 |
0,02x125=2,5 |
2,5g |
čerstvé droždí |
|
1,5% |
1,5/100=0,015 |
0,015x125=1,9 |
1,9g |