Pekařská procenta

4. srpen 2020 | 15.30 |
blog › 
Návody › 
Pekařská procenta

Pekařská procenta - jak na ně a proč se používají

Pomocí pekařských procent se vyjadřuje podíl jednotlivých složek (ingrediencí) těsta na pečivo. Proč procenta? Procentuální vyjádření usnadňuje přepočet ingrediencí na větší/menší množství těsta.

Pekařská procenta přijdou také vhod, pokud chceme prodloužit dobu prvního kynutí ať už použitím pre-fermentu, kvásku, nebo jen prodloužením prvního kynutí.

Základní výpočet

!!!Mouka je vždy 100%!!!

Příklad:

U našeho příkladu použijeme recept na základní těsto z hladké pšeničné mouky, které vypadá následovně:

Základní pšeničné těsto

hladká (chlebová) mouka

500g

voda

325g

sůl

10g

čerstvé droždí

7,5g

Vyjádření množství surovin pro tentýž recept by v pekařských procentech vypadalo následovně:

Základní pšeničné těsto (pekařská procenta)

hladká (chlebová) mouka

100%

voda

65%

sůl

2%

čerstvé droždí

1,5%

Pekařská procenta nám výrazně usnadňují výpočet množství surovin pro různé množství těsta. Množství mouky je vždy 100% a určuje zbytek ingrediencí. Řekněme, že chci upéct jednu pizzu ze základního těsta, obyčejná Neapolitana se peče ze 125 g mouky.

Známe množství mouky na jednu porci (125g), zbytek ingrediencí si z něj tedy vypočítáme.

Výpočet:

Voda (65%)

Protože je voda uvedena v procentech, je nutné ji převést na podíl, zní to hrozně, ale je to jednoduché – prostě vydělíme procento vypočítávané ingredience (voda=65%) stovkou (100) a získáme tak podíl (0.65). Tento podíl pak už jen vynásobíme zvoleným množstvím mouky (125 g) a voilá – na jednu pizzu potřebujeme 81,25 g vody.

Výpočet:

65 / 100 = 0,65 (podíl) → 0,65x 125 = 81,25g vody

Zbylé ingredience pro naše těsto na jednu Pizzu:

Základní těsto z pšeničné mouky

Ingredience

Pekařská procenta

podíl

výpočet

Množství

hladká (chlebová) mouka

125g

100%

100/100=1

1x125=125

125g

voda

65%

65/100=0,65

0,65x125=81,25

81,25g

sůl

2%

2/100=0,02

0,02x125=2,5

2,5g

čerstvé droždí

1,5%

1,5/100=0,015

0,015x125=1,9

1,9g

Zpět na hlavní stranu blogu