Ekonomika domácího pečení
Již delší dobu si vedu nejrůznější statistiky nákladů na nejrůznější věci: Provoz auta, spotřeba jednotlivých spotřebičů v domácnosti, výdaje za nákupy. Je to asi úchylka, ale chci mít o všem přehled. Protože se pečení stalo mou každodenní rutinou, přišla na řadu statistika zahrnující i spotřebu elektrické energie domácí trouby. Jako základ mám statistiku z deseti pečení z klasické velké trouby. Nic jiného zatím není k dispozici, ale vše vypadá cenově velmi slibně.
Náklady se liší pečivo od pečiva, ale v průměru je spotřeba el. energie 0,54KWh za jednu "porci" (jeden bochník chleba/pizzu). Po přepočtení podle cenového tarifu (6,6 Kč/KWh) vychází náklady na jednu "porci" pečiva na 3,7 Kč. Musíme si ale uvědomit, že třeba takové pizzy se během jednoho pečení udělají bez problémů 4 po sobě, nebo toastové chleby se pečou hned dva naráz/po sobě.
Můžeme si jako příklad vzít 2 máslovétoastové chleby, protože jsou velké, váží celkem 1,5kg, jsou tedy ekvivalentem tří běžných bochníků. Cenu za energii budeme počítat jako průměrnou na jednu porci (v podstatě to odpovídá dvěma chlebům pečeným po sobě).
Na oba chleby potřebujeme:
|
1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.1cm; padding-right: 0cm" width="19%"> Cena za balení |
Cena za použité množství (Kč) |
Podíl na celkové ceně |
1kg mouky |
1kg/12 Kč |
12 |
34,6 % |
80g másla |
250g/35 Kč |
11,2 |
32,2 % |
42g čerstvého droždí |
42g/3 Kč |
3 |
8 % |
60g cukru |
1kg/15 Kč |
0,9 |
2,5 % |
20g soli |
1kg/10 Kč |
0,2 |
0,5% |
|
Cena za porci |
|
|
elektřina |
3,7 Kč |
7,4 |
21,3% |
|
|
34,7 |
|
No! Stojí a nestojí. Tématu se věnuje jiný článek i s praktickými informacemi. Ve zkratce lze říct, že takový obyčejný obchod si na chlebové mouce připíše klidně i 100% marži. Je to surovina, kterou nekupuje úplně každý a tak si obchody celkem úspěšně diktují vysoké ceny a to i při slevových akcích, kdy mouku zlevní "jen" na 17 Kč.
Navážeme na již vyčíslený příklad: Máslový toastový chléb
Běžný toastový chléb = 25 Kč/500g bochník
Domácí máslový toastový chléb = 34,7 Kč/ 2x750g bochník
Po přepočtu na 1,5 kg je rozdíl následující 75 Kč běžný chléb, 34,7 toastový chléb. Rozdíl: 75-34,7= 40,3 Kč
Srovnání není úplně férové, neboť za 25 Kč koupíme prachobyčejný chléb, který máslo neviděl ani z rychlíku, zatímco my jsme doma upekli poctivý chléb za použití poctivého másla, které tvoří téměř třetinu ceny za pečení. Chuťově jsou tyto chleby naprosto nesrovnatelné, je na každém, aby se sám přesvědčil o chuťové úrovni obou pečiv.
Pro lepší srovnání můžeme uvést i kupovaný máslový chléb:
Máslový toastový chléb = 35 Kč/500g bochník
Domácí máslový toastový chléb = 34,7 Kč/ 2x750g bochník
Po přepočtu na 1,5 kg je rozdíl následující 105 Kč běžný chléb, 34,7 toastový chléb. Rozdíl: 75-34,7= 70,3 Kč
I v tomto případě je ale jisté, že domácí chléb zachutná mnohem více.
Poměrně zajímavější cenový rozdíl uvidíme při srovnání ceny za anglický rohlík, který běžně koupíme v obchodě jeden za 20 Kč. Přepočítáme-li si náklady na 1 kg pečiva (vždyť nepečeme jeden takový rohlík), bude cenový rozdíl o poznání větší! 131 Kč! Pokud chceme zazářit anglickými rohlíky, vyplatí se upéct si své vlastní. Věřte, že jedna dávka stačit nebude.
Naopak zaměříme-li se na běžné druhy pečiva, bude se cenový rozdíl mezi doma upečeným a koupeným poměrně rychle stírat. Obecně bychom mohli říct, že čím je pečivo exotičtější s extra surovinami, tím více se nám vyplatí jeho domácí pečení.
|
Obchod |
Domácí pečení |
Cenový rozdíl 1 kg |
||||
|
Základní množství |
Průměrná cena za zákl. množství |
Cena za 1 kg |
Základní množství |
Prům. cena za zákl. množství |
Cena 1 kg |
|
100 g |
20 Kč |
200 Kč |
900 g |
62 Kč |
69 Kč |
131 Kč |
|
500 g |
35 Kč |
70 Kč |
1500 g |
34,7 Kč |
23,2 Kč |
46,8 Kč |
Zatím jsme se na domácí pečení dívali hlavně z ekonomické perspektivy a v tomto pojetí běžné domácí pečení často prohrává. Pečení je náročné na čas. V době ekonomické prosperity a vysoké zaměstnanosti je logicky výhodnější koupit chléb v obchodě, protože nás to vyjde podstatně výhodněji – směníme 15 minut svého času (času stráveného vyděláváním) za velký bochník Šumavy v porovnání s domácím pečením, které nám zabere minimálně půl hodiny → zaplatíme ingredience, elektřinu, musíme uklízet a umývat.
Pokud by se ale, nedej bože, miska ekonomických vah otočila a my zůstali doma, nezaměstnaní, bylo by logické svou energii věnovat třeba pečení, vždyť nám dokáže ušetřit až 140% nákladů v porovnání s kupovaným pečivem. Práce s těstem je skvělé odreagování a ta odměna ve formě provoněného domova a vynikající chuti čerstvě upečeného chleba je k nezaplacení!
Domácí pečení je hlavně pro ty, kteří si alespoň jeden bochník upekli a zjistili, jak výborná aktivita to je. Jedná se o skvělé rozptýlení pro všechny, kteří se živí prací hlavou. Člověk si vytvoří svůj vlastní chutný chléb, který odpovídá jeho preferencím a do kterého dal čerstvé, výborné ingredience. Domácí pečení má také jednu skvělou, méně zjevnou vlastnost: Vůně čerstvého chleba dokáže proměnit obyčejný byt v nájmu nebo polorozpadlý dům v něco neobyčejného, v domov, místo kde se cítím dobře, kde všechno znám. Bavíme se přeci o domácím pečení a ne o bytovém pečení.