Olivové tyčinky

2. září 2022 | 13.45 |
blog › 
Recepty › 
Olivové tyčinky

OLIVOVÉ TYČINKY

Olivové tyčinky, patří mezi rustikálně vzhlížející pečiva, která lákají jak vizuálně, tak použitými ingrediencemi. Někomu se může zdát, že podobné pečivo by nemohl v domácích podmínkách upéct, ale opak je pravdou! Přijít s recepturou, která by se dala použít i v domácích podmínkách zabralo plno pokusů (viz vlog zde). Pro vás, je ale vše podstatně jednodušší, s tímto snadným receptem je dokáže upéct opravdu každý, tak žhavte troubu, je čas na pečení! 

Základní informace:

6 porcí (1 porce=50 g mouky= 1 tyčinka)

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 tyčinka (g)

hladká pšeničná mouka

300

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="136">

2 a ¼ hrnečku

100

50

voda

175

¾ hrnečku

58

29

sůl

5

½ vrchovaté lžičky

1,6

0,8

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-12; s-3,6

č- ¼ kostky; s- půl balíčku

č-4; s-1,2

č-2; s-0,6

Olivy (celé nebo poloviny)

90

1 balíček

30

15

olivový olej

8

1 a ½ lžičky

2,6

1,3

cukr

3 (špetka)

špetka

2

špetka

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mřížku na vychladnutí, váleček

Videorecept:

Postup:

  • V nádobě smícháme vlažnou vodu, cukr a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut
  • Nakrájíme olivy na poloviny, nebo můžeme nechat celé
  • V míse smícháme mouku a sůl
  •  Do mísy s moukou přidáme přichystanou vodu s droždím a olej, vše smícháme dohromady, následně hněteme cca 9 minut (návod:Jak na hnětení). Těsto by mělo být ve finále lepkavé (tak aby při prudkém pohybu neulpívalo na prstech – viz video 0:58).
  • Do těsta přidáme olivy a hněteme asi 1 minutu
  • Necháme kynout 60 minut v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici (více o době kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Vykynuté těsto roztáhneme do obdélníku, který následně přeložíme na třetiny (viz video 1:40)
  • Těsto pomoučíme necháme 45 minut kynout
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 6 dílů, které stočíme do vrtule (viz. video 2:15) a necháme 10 minut kynout na plechu vystlaném pečícím papírem
  • Předehříváme troubu na 250 °C
  • Pečeme na 230 °C 14-19 minut horní a spodní ohřev
    • Chceme-li dosáhnout připálení shora přepneme v závěru ohřev na gril na 30-90 vteřin 250°C.
    • S grilem pracujeme velmi OPATRNĚ! snadno pečivo spálí! (při první známce zčernání pečivo ihned vytahujeme)
  • konzumujeme čerstvé

Tipy:

Chcete-li plně napodobit originální tyčinky (které jsou lehce spálené i zespod), můžete je péct na předehřátém kameni, nebo můžete napodobit tento postup (každá trouba peče jinak, takže časy je nutné individuálně upravit – na základě zkušeností):

  • 230 °C 10 minut plech ve spodní části trouby, spodní ohřev
  • 230 °C 5 minut plech v horní části trouby, horní ohřev
  • 250 °C 30-90 vteřin plech v horní části trouby, ohřev – gril

Vlog – Zvládnu napodobit tyčinky z obchodu i doma?

Alternativy receptu:

Mouka: místo klasické hladké mouky můžeme použít zčásti celozrnnou, musíme ale také zvýšit i množství vody v receptu.

Zpět na hlavní stranu blogu