Olivové tyčinky, patří mezi rustikálně vzhlížející pečiva, která lákají jak vizuálně, tak použitými ingrediencemi. Někomu se může zdát, že podobné pečivo by nemohl v domácích podmínkách upéct, ale opak je pravdou! Přijít s recepturou, která by se dala použít i v domácích podmínkách zabralo plno pokusů (viz vlog zde). Pro vás, je ale vše podstatně jednodušší, s tímto snadným receptem je dokáže upéct opravdu každý, tak žhavte troubu, je čas na pečení!
6 porcí (1 porce=50 g mouky= 1 tyčinka)
|
základní množství (g) |
objemové vyjádření (hrneček=250ml) |
1 tyčinka (g) |
|
300 |
1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="136"> 2 a ¼ hrnečku |
100 |
50 |
|
voda |
175 |
¾ hrnečku |
58 |
29 |
sůl |
5 |
½ vrchovaté lžičky |
1,6 |
0,8 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-12; s-3,6 |
č- ¼ kostky; s- půl balíčku |
č-4; s-1,2 |
č-2; s-0,6 |
Olivy (celé nebo poloviny) |
90 |
1 balíček |
30 |
15 |
olivový olej |
8 |
1 a ½ lžičky |
2,6 |
1,3 |
cukr |
3 (špetka) |
špetka |
2 |
špetka |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mřížku na vychladnutí, váleček
Postup:
Chcete-li plně napodobit originální tyčinky (které jsou lehce spálené i zespod), můžete je péct na předehřátém kameni, nebo můžete napodobit tento postup (každá trouba peče jinak, takže časy je nutné individuálně upravit – na základě zkušeností):
Mouka: místo klasické hladké mouky můžeme použít zčásti celozrnnou, musíme ale také zvýšit i množství vody v receptu.