Veka

23. prosinec 2020 | 16.52 |
blog › 
Recepty › 
Veka

Veka-titulka

 Veka je v Česku již tradičním pečivem, které se servíruje hlavně jako základ chlebíčků. Snad i proto by neměl chybět recept na veku v žádné domácnosti. Následující recept je jako stvořený pro ty nejlepší chlebíčky - s touto vekou budou chutnat bezchybně.

Určitě není na škodu si během pečení chleba připravit i nějaký ten bochník navíc, který si nakrájíme a následně uschováme v mrazáku na dobu, kdy bude potřeba. Budeme tak mít o starost méně v době narozenin, vánoc a jiných příležitostí. 

Základní informace:

Základní množství: 3 veky (1 veka = 500g)

hydratace: 55%

základní množství (g)

základní množství "hrnečkově" (250ml)

pekařská procenta (%)

1 veka (g)

hladká pšeničná mouka

1000

1 balení (7 a1/2 hrnečku)

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="113">

100

330

voda

300

1 a 1/5 hrnečku

30

100

mléko

250

1 hrneček

25

85

sůl

20

2 vrchovaté lžičky

2

7

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-42; s-14

č-kostka; s- 2 balíčky

č-4,2; s-1,4

č-14; s-5

olivový olej

60

5 lžic

6

20

cukr

6 (zarovnaná lžička)

zarovnaná lžička

1,2

špetka

Další možné potřeby:

Plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na první smíchání těsta, rozprašovač/mašlovačka na potření vodou, druhý plech/hrníček/hrnec na zapaření trouby, mřížku na vychladnutí chleba.

Videonávod:

Krátký popis postupu:

  • V míse vytvoříme do odvážené mouky ve středu důlek, do kterého přidáme špetku cukru, nadrolíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme přikryté 10 minut vzejít omládek
  • Přidáme vlažné mléko, olej a na okraj přidáme sůl tak, aby nedošla do styku s droždím
  • Vše smícháme dohromady a následně hněteme v robotu nebo na vále
    • Ručně hněteme 5 minut, následně necháme těsto cca 5 minut odpočinout, aby trochu zvláčnělo, a poté hněteme dalších 5 minut (návod: Jak na hnětení)
    • V robotu stačí hníst 8 minut na nižší střední rychlost
  • Těsto by mělo být tuhé a nelepivé (nemělo by se lepit na stěny mísy robotu nebo na pracovní plochu)
  • Těsto necháme za pokojové teploty kynout 1 hodinu (nebo do zdvojnásobení objemu) v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Vykynuté těsto rukou zploštíme a válečkem vyválíme do tvaru obdélníku (delší strana obdélníku by měla být cca 30 cm dlouhá), poté vytvarujeme podle obrázku níže, nebo podle videonávodu
    • Těsto postupně vineme od "špičky" dolů, při vinutí průběžně utahujeme (palci tlačíme závit směrem od sebe), na závěr zacelíme šev a bochník otočíme švem dolů
  • Necháme přikryté kynout na pečícím papíru 30-45 minut
  • 10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 200°C s plechem/hrncem na dně pro zapaření (návod: Pára při pečení)
  • 5 minut před vsazením do trouby dáme vařit vodu na zapaření
  • Vykynutou veku potřeme vodou
  • Pečeme na 180°C 10 minut s párou a následně 10-15 minut bez páry (čas můžeme i prodloužit – podle trouby)
  • Necháme alespoň 1,5 hodiny vychladnout na mřížce

Tvarování veky:

Jak tvarovat veku

Zpět na hlavní stranu blogu