Sýrové tyčinky

29. červenec 2022 | 14.07 |
blog › 
Recepty › 
Sýrové tyčinky

sýrové tyčinky - titulka

 Asi každý si už všiml, že v českých supermarketech se začalo objevovat poměrně nezvyklé pečivo, které svým vzhledem vypadá jako kříženec mezi hospodskými tyčinkami a houskami. Díky záměrnému připálení působí jakoby byly upečeny v pořádně horké italské peci. Díky metodě pokus – omyl (video pod tímto odkazem) se mi povedlo na podobné tyčinky vytvořit recept! Pojďte si tedy upéct domácí, za čerstva chutnají nejlépe!!!  

Základní informace:

6 porcí (1 porce=50 g mouky= 1 tyčinka)

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 tyčinka (g)

hladká pšeničná mouka

300

2 a ¼ hrnečku

100

50

voda

180

¾ hrnečku

60

30

sůl

5

½ vrchovaté lžičky

1,6

0,8

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-12; s-3,6

č- ¼ kostky; s- půl balíčku

č-4; s-1,2

č-2; s-0,6

tvrdý sýr (45% podíl tuku v sušině)

90

1/3 bločku (250g)

30

15

olivový olej

12

2 a ½ lžičky

4

2

cukr

3 (špetka)

špetka

2

špetka

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mřížku na vychladnutí

Videorecept:

Postup:

  • V nádobě smícháme vlažnou vodu, cukr a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut
  • Nakrájíme tvrdý sýr na kostičky (0,5x0,5 cm)
  • V míse smícháme mouku a sůl
  •  Do mísy s moukou přidáme přichystanou vodu s droždím a olej, vše smícháme dohromady, následně hněteme cca 9 minut (návod:Jak na hnětení). Těsto by mělo být ve finále lepkavé (tak aby při prudkém pohybu neulpívalo na prstech – viz video 0:58).
  • Do těsta přidáme sýr a hněteme asi 1 minutu
  • Necháme kynout 60 minut v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici (více o době kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Vykynuté těsto roztáhneme do obdélníku, který následně přeložíme na třetiny (viz video 1:40)
  • Těsto pomoučíme necháme 45 minut kynout
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 6 dílů, které stočíme do vrtule (viz. video 2:15) a necháme 10 minut kynout na plechu vystlaném pečícím papírem
  • Předehříváme troubu na 250 °C
  • Pečeme na 230 °C 14-19 minut horní a spodní ohřev
    • Chceme-li dosáhnout připálení shora přepneme v závěru ohřev na gril na 30-90 vteřin 250°C.
    • S grilem pracujeme velmi OPATRNĚ! snadno pečivo spálí! (při první známce zčernání pečivo ihned vytahujeme)
  • konzumujeme čerstvé

Tipy:

Chcete-li plně napodobit originální tyčinky (které jsou lehce spálené i zespod), můžete je péct na předehřátém kameni, nebo můžete napodobit tento postup (každá trouba peče jinak, takže časy je nutné individuálně upravit – na základě zkušeností):

  • 230 °C 10 minut plech ve spodní části trouby, spodní ohřev
  • 230 °C 5 minut plech v horní části trouby, horní ohřev
  • 250 °C 30-90 vteřin plech v horní části trouby, ohřev - gril

Vlog – Zvládnu napodobit tyčinky z obchodu i doma?

Alternativy receptu:

Mouka: místo klasické hladké mouky můžeme použít zčásti celozrnnou, musíme ale také zvýšit i množství vody v receptu.

Zpět na hlavní stranu blogu