Asi každý si už všiml, že v českých supermarketech se začalo objevovat poměrně nezvyklé pečivo, které svým vzhledem vypadá jako kříženec mezi hospodskými tyčinkami a houskami. Díky záměrnému připálení působí jakoby byly upečeny v pořádně horké italské peci. Díky metodě pokus – omyl (video pod tímto odkazem) se mi povedlo na podobné tyčinky vytvořit recept! Pojďte si tedy upéct domácí, za čerstva chutnají nejlépe!!!
6 porcí (1 porce=50 g mouky= 1 tyčinka)
|
základní množství (g) |
objemové vyjádření (hrneček=250ml) |
1 tyčinka (g) |
|
300 |
2 a ¼ hrnečku |
100 |
50 |
|
voda |
180 |
¾ hrnečku |
60 |
30 |
sůl |
5 |
½ vrchovaté lžičky |
1,6 |
0,8 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-12; s-3,6 |
č- ¼ kostky; s- půl balíčku |
č-4; s-1,2 |
č-2; s-0,6 |
tvrdý sýr (45% podíl tuku v sušině) |
90 |
1/3 bločku (250g) |
30 |
15 |
olivový olej |
12 |
2 a ½ lžičky |
4 |
2 |
cukr |
3 (špetka) |
špetka |
2 |
špetka |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mřížku na vychladnutí
Chcete-li plně napodobit originální tyčinky (které jsou lehce spálené i zespod), můžete je péct na předehřátém kameni, nebo můžete napodobit tento postup (každá trouba peče jinak, takže časy je nutné individuálně upravit – na základě zkušeností):
Mouka: místo klasické hladké mouky můžeme použít zčásti celozrnnou, musíme ale také zvýšit i množství vody v receptu.