Celozrnné kaiserky

20. listopad 2021 | 16.29 |
blog › 
Recepty › 
Celozrnné kaiserky

celozrnné kaiserky

Chtěli byste si upéct domácí kaiserky? Není nic snazšího! Stačí nám k tomu základní ingredience a trocha zručnosti při jejich motání. Není se ale čeho bát, podle návodu ve videuto dokáže každý. Kaiserky z tohoto receptu jsou navíc opravdu zdravé, dodají našemu tělu podstatně více živin než ty ze supermarketu. Tak jen do toho! zkuste si upéct své vlastní a zdravé domácí kaiserky.  

Základní informace:

12 porcí (1 porce=42 g mouky= 1 kaiserka)

hydratace: 59%

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 kaiserka (g)

pšeničná celozrnná mouka

500

3 a 3/4 hrnečku

100

42

voda

295

1 a 1/5 hrnečku

59

25

sůl

12

vrchovatá lžička

2.5

1

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-4,2; s-1,4

č-1.75; s-0.6

rostlinný olej

30

2 a 1/2 lžíce

6

2.5

cukr

6 (zarovnaná lžička)

zarovnaná lžička

1,2

špetka

posypka:

sezamová semínka

dle preferencí

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, 2plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky

Poznámky:

Celozrnná pšeničná mouka je poněkud nevyzpytatelná. Její schopnost absorbovat vodu se liší od výrobce. Množství vody tedy budete muset pravděpodobně upravit. Nezapomeňte však dbát na nízkou lepivost těsta, tak, aby se kaiserky dobře tvarovaly.

Videorecept:

Krátký popis postupu:

  • V nádobě smícháme vlažnou vodu, cukr a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut
  • Z mouky odebereme cca 40g (1/4 hrnečku) a necháme stranou
  • V míse smícháme zbylou mouku a sůl (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej i se solí přímo do mouky)
  •  Do mísy s mouku přidáme vodu s droždím a rostlinný olej, vše smícháme dohromady, následně hněteme cca 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou (návod:Jak na hnětení). Těsto by mělo být ve finále lehce lepivé a nemělo by vyžadovat moučení.
  • Necháme kynout 60 minut v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici (více o době kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů (každý cca 70 g), ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme 15 minut odpočinout (2. kynutí)
  • Na čisté pracovní ploše bez použití mouky zapleteme kaiserky podle obrázkového postupu níže nebo videa.
  • Vytvarované kaiserky přesuneme na plech – dbáme na dostatečné mezery mezi jednotlivými výrobky
  • Necháme přikryté kynout 30-40 minut (do zdvojnásobení objemu)
  • 15 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 220°C (teplota v troubě po otevření klesne na kýžených 200°C)
  • Vykynuté kaiserky potřeme vodou
    • Na potřené housky přidáme posypku (v alternativách receptu), nebo je necháme bez posypky
  • Pečeme na 200°C 15-22 minut
  • Po vytažení z trouby necháme chladnout na mřížce
  • Konzumujeme čerstvé

Alternativy receptu:

Posypky: sezamová semínka, drcený kmín, sůl, mák, lněná semínka

Obrázkový postup zapletení kaiserky:

Jak vytvarovat kaiserku - návo

Zpět na hlavní stranu blogu