Chtěli byste si upéct domácí kaiserky? Není nic snazšího! Stačí nám k tomu základní ingredience a trocha zručnosti při jejich motání. Není se ale čeho bát, podle návodu ve videuto dokáže každý. Kaiserky z tohoto receptu jsou navíc opravdu zdravé, dodají našemu tělu podstatně více živin než ty ze supermarketu. Tak jen do toho! zkuste si upéct své vlastní a zdravé domácí kaiserky.
12 porcí (1 porce=42 g mouky= 1 kaiserka)
hydratace: 59%
|
základní množství (g) |
objemové vyjádření (hrneček=250ml) |
1 kaiserka (g) |
|
pšeničná celozrnná mouka |
500 |
3 a 3/4 hrnečku |
100 |
42 |
voda |
295 |
1 a 1/5 hrnečku |
59 |
25 |
sůl |
12 |
vrchovatá lžička |
2.5 |
1 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-21; s-7 |
č-polovina kostky; s- balíček |
č-4,2; s-1,4 |
č-1.75; s-0.6 |
rostlinný olej |
30 |
2 a 1/2 lžíce |
6 |
2.5 |
cukr |
6 (zarovnaná lžička) |
zarovnaná lžička |
1,2 |
špetka |
posypka: |
|
|
|
|
sezamová semínka |
dle preferencí |
|
|
|
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, 2plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky
Celozrnná pšeničná mouka je poněkud nevyzpytatelná. Její schopnost absorbovat vodu se liší od výrobce. Množství vody tedy budete muset pravděpodobně upravit. Nezapomeňte však dbát na nízkou lepivost těsta, tak, aby se kaiserky dobře tvarovaly.
Posypky: sezamová semínka, drcený kmín, sůl, mák, lněná semínka