Pokud si chceme připravit správný hot dog, nesmíme při přípravě zapomenout na použití žemle, protože je nad slunce jasné, že chuť celého jídla podstatnou mírou dotváří pečivo, které obyčejným rohlíkem opravdu nenahradíme. V tomto receptu si představíme jednoduchý způsob přípravy hot dog žemlí, díky kterým budou vaše grilovačky nezapomenutelné! Základem housek je máslo, takže skvěle doplní chuť vámi zvolené výplně.
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mašlovačka na pomazání směsí, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky
Videorecept:
Postup:
Smícháme v nádobě vlažné mléko vodu, lžičku cukru a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut.
Z odvážené mouky odebereme cca 30g (1/5 hrnečku) a necháme bokem
V míse smícháme zbylou mouku, cukr a sůl
Do mísy přidáme mléko s droždím, vejce a rozpuštěné máslo
Vše smícháme dohromady a následně ručně hněteme 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou, můžeme přidat i mouku navíc. (návod: Jak na hnětení)
Těsto by mělo být lepivé, ale při i pomalém pohybu by se mělo odlepit od prstů nebo stěrky (viz video - čas 1:04)
Hnětení v mixéru – 8 minut
Necháme kynout 70 minut nebo do zdvojnásobení objemu. Těsto může kynout i přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
Těsto rozdělíme na 8 stejných částí, ze kterých vytvarujeme bochánky (jeden bochánek = cca 75 g) a necháme přikryté 30 minut odpočinout
Z jednotlivých bochánků vytvarujeme cca 15 cm dlouhé žemle (viz video – čas 1:44, nebo obrazový návod níže↓)
Způsob, jak vyložíme žemle na plech výrazně ovlivní jejich výsledný tvar:
Odtrhávané housky: tradiční způsob pečení, u kterého jsou housky cca 1,5-2 cm od sebe,
spojí se a vyskočí více do výšky, než do délky
Neodtrhávané housky: budou-li mezery mezi houskami 3 cm a více, nespojí se, budou delší a nižší
Názorná ukázka: video – čas 2:16, nebo foto níže↓
Žemle necháme cca 60 minut kynout (přikryté) v pokojové teplotě
10 min. před koncem kynutí zapneme troubu na 200 °C (teplota v troubě po vsazení žemlí klesne na kýžených 180°C)
Připravíme si směs na pomašlování: rozšleháme vejce s 20 ml vody a špetkou soli
Vykynuté housky pomašlujeme
Pečeme na 180°C 15-20 minut
Žemle ihned po vytažení necháme chladnout na mřížce
Tipy:
Směs na pomašlování dodává žemlím lesklý vzhled a pomáhá ke kaštanově hnědé barvě
Do směsi na pomašlování se přidává sůl, neboť pomáhá rozdělit proteinová vlákna z vejce, výsledný vzhled žemlí bude podstatně uhlazenější a jednotnější
Housky můžeme po vytažení z trouby opatrně pomašlovat rozpuštěným máslem, získají tak máslově hedvábnou kůrku
Starší nebo zbylé žemle můžeme na rozkrojené straně pomazat máslem nebo majonézou a lehce opéct na pánvi. Výslednou housku si můžete dát jen tak bez dalších ingrediencí → je opravdu vynikající
Alternativy receptu:
Žemle lze po pomašlování posypat např. sezamovými semínky