Housky jsou dalším drobným pečivem, které je důvěrně známé prakticky každému. Svým tvarem jsou přívětivé pro podélné rozkrojení a sbalení na cesty třeba s máslem a šunkou uvnitř. Jak ale všichni víme, nejlépe chutnají čerstvé, přímo vytažené z pece! Ač se to nemusí zdát zadělání těsta a následné zapletení je opravdu snadné a zvládne to i začátečník! Pojďme si tedy připravit vlastní domácí housky. Nebudete litovat!
Zástěra/staré tričko, 2 plechy na pečení, pečící papír, mísu na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrnec/plech na zapaření trouby, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí.
Videonávod:
Postup:
V nádobě smícháme vlažné mléko, cukr a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut
Z mouky odebereme cca 40g (1/4 hrnečku) a necháme stranou
V míse smícháme zbylou mouku a sůl (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej i se solí rovnou do mouky)
Do mísy s mouku přidáme přichystané mléko a rozpuštěné vepřové sádlo, vše smícháme dohromady, následně hněteme cca 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou (návod:Jak na hnětení). Těsto by mělo být ve finále lehce lepivé a nemělo by vyžadovat moučení.
Necháme kynout 45 minut v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici (více o době kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů (každý cca 70 g) , ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme 20 minut odpočinout (2. kynutí)
Na čisté pracovní ploše bez použití mouky zapleteme housky podle tohoto návodu, nebo obrázkového postupu níže.
Vytvarované housky přesuneme na plech – dbáme na dostatečné mezery mezi jednotlivými výrobky
Necháme přikryté kynout 40 minut (do zdvojnásobení objemu)
15 minut před koncem kynutí předehřejeme troubu s hrncem/plechem na zapaření na 250°C (teplota v troubě po otevření klesne na kýžených 230°C)
Vykynuté housky potřeme vodou
Na potřené housky přidáme posypku (v alternativách receptu), nebo je necháme bez posypky
Pečeme na 230°C 5 minut s párou a následně 5-10 minut bez páry (návod: Pára při pečení)
Po vytažení z trouby necháme chladnout na mřížce
konzumujeme čerstvé
Alternativy receptu:
Mouka: může být chlebová, polovina může být nahrazena špaldovou moukou
Tuk: sádlo může být nahrazeno rostlinným olejem, máslem
Máslové housky: místo sádla a mléka použijeme máslo a mléko
Dochucení těsta: římský kmín, olivy, směs fenyklu a kmínu (3 a 3 gramy)