Housky

17. září 2021 | 08.21 |
blog › 
Recepty › 
Housky

titulka - housky

Housky jsou dalším drobným pečivem, které je důvěrně známé prakticky každému. Svým tvarem jsou přívětivé pro podélné rozkrojení a sbalení na cesty třeba s máslem a šunkou uvnitř. Jak ale všichni víme, nejlépe chutnají čerstvé, přímo vytažené z pece! Ač se to nemusí zdát zadělání těsta a následné zapletení je opravdu snadné a zvládne to i začátečník! Pojďme si tedy připravit vlastní domácí housky. Nebudete litovat!

Základní informace:

12 porcí/housek (1 houska = 42 g mouky)

hydratace: 55%

základní množství (g)

základní množství "hrnečkově" (250ml)

pekařská procenta (%)

1 houska (g)

hladká pšeničná mouka

09cm; padding-right: 0cm" width="90">

500

3 a 3/4 hrnečku

100

42

Vlažné mléko

275

1 hrneček a 1 lžíce

55

23

sůl

10

1 lžička

2

0.8

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

4.2; 1.4

1.75; 0.58

vepřové sádlo

50

3 lžíce rozpuštěného sádla

10

4.2

cukr

6 (zarovnaná lžička)

zarovnaná lžička

1.2

0.5

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, 2 plechy na pečení, pečící papír, mísu na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrnec/plech na zapaření trouby, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí.

Videonávod:

Postup:

  • V nádobě smícháme vlažné mléko, cukr a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut
  • Z mouky odebereme cca 40g (1/4 hrnečku) a necháme stranou
  • V míse smícháme zbylou mouku a sůl (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej i se solí rovnou do mouky)
  • Do mísy s mouku přidáme přichystané mléko a rozpuštěné vepřové sádlo, vše smícháme dohromady, následně hněteme cca 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou (návod:Jak na hnětení). Těsto by mělo být ve finále lehce lepivé a nemělo by vyžadovat moučení.
  • Necháme kynout 45 minut v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici (více o době kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů (každý cca 70 g) , ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme 20 minut odpočinout (2. kynutí)
  • Na čisté pracovní ploše bez použití mouky zapleteme housky podle tohoto návodu, nebo obrázkového postupu níže.
  • Vytvarované housky přesuneme na plech – dbáme na dostatečné mezery mezi jednotlivými výrobky
  • Necháme přikryté kynout 40 minut (do zdvojnásobení objemu)
  • 15 minut před koncem kynutí předehřejeme troubu s hrncem/plechem na zapaření na 250°C (teplota v troubě po otevření klesne na kýžených 230°C)
  • Vykynuté housky potřeme vodou
    • Na potřené housky přidáme posypku (v alternativách receptu), nebo je necháme bez posypky
  • Pečeme na 230°C 5 minut s párou a následně 5-10 minut bez páry (návod: Pára při pečení)
  • Po vytažení z trouby necháme chladnout na mřížce
  • konzumujeme čerstvé

Alternativy receptu:

  • Mouka: může být chlebová, polovina může být nahrazena špaldovou moukou
  • Tuk: sádlo může být nahrazeno rostlinným olejem, máslem
  • Máslové housky: místo sádla a mléka použijeme máslo a mléko
  • Dochucení těsta: římský kmín, olivy, směs fenyklu a kmínu (3 a 3 gramy)
  • Posypky: sezamová semínka, drcený kmín, sůl, mák, lněná semínka, černucha, kmín se solí

Recepty na drobné pečivo, které můžeme použít i při přípravě housek:

Rohlíky

Obrázkový postup zapletení housky:

Jak vytvarovat housku - návod

Zpět na hlavní stranu blogu