Fenyklové pšenično-žitné bulky

27. říjen 2021 | 09.30 |
blog › 
Recepty › 
Fenyklové pšenično-žitné bulky

feynklové bulky

 Hledáte-li nějakou novou, originální chuť u domácího pečiva, pak jste narazili na ideální recept! Fenyklové pšenično-žitné bulky jistě zpestří vaši oblíbenou svačinu, snídani či večeři. Těsto je navíc univerzální, takže z něj můžete bez problémů vytvarovat housky, rohlíky, kaiserky a jiné drobné pečivo. Neváhejte a pusťte se do neprobádané chuti fenyklu v pečivu! 

Základní informace:

10 porcí (1 porce=50 g mouky=1 bulka)

hydratace: 58.6 %

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 bulka (g)

hladká pšeničná mouka

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="90">

375

2 a ¾ hrnečku

75

31.25

hladká žitná mouka

125

1 hrneček

25

10.5

voda

280

1 hrneček + 1 a ½ lžíce

56

23.3

ocet

13

½ lžíce

2.6

1.1

sůl

10

1 a ½ zarovnané lžičky

2

0.8

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-4,2; s-1,4

č-1.75; s-0.6

fenykl

3

vrchovatá lžička

0.6

0.25

kmín

3

vrchovatá lžička

0.6

0.25

cukr

6

zarovnaná lžička

1,2

0.5

Posypka:

drcený fenykl a hrubozrnná sůl v poměru 1:1

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, 2plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky 

Videonávod:

Postup:

  • V nádobě smícháme vlažnou vodu, cukr a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut.
  • Z promíchané směsi mouk odebereme cca 40g (1/4 hrnečku) a necháme stranou.
  • V míse smícháme zbylou mouku, fenykl, kmín a sůl (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej rovnou do mouky).
  • Do mísy s mouku přidáme vodu s droždím a vše lehce smísíme, následně přidáme ocet a pokračujeme v mísení.
  • Obsah mísy vyklopíme na vál a hněteme cca 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou. Těsto by mělo být ve finále lehce lepivé a nemělo by vyžadovat moučení. (návod:Jak na hnětení).
  • Necháme kynout 40 minut v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici (více o době kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť).
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 10 dílů (každý cca 80g), ze kterých vytvarujeme bulky.
  • Vytvarované bulky přesuneme na plech – dbáme na dostatečné mezery mezi jednotlivými kusy.
  • Necháme přikryté kynout 30-40 minut (do zdvojnásobení objemu).
  • Předehřejeme troubu s hrncem/plechem na zapaření nejlépe na 250°C (teplota v troubě po otevření klesne na kýžených 230°C).
  • Vykynuté bulky můžeme potřít vodou a posypat směsí drcené soli a drceného fenyklu.
  • Pečeme 5 minut na 230 °C s párou a následně 8-10 minut na 190°C bez páry (návod: Pára při pečení).
  • Po vytažení z trouby necháme chladnout na mřížce.
  • Konzumujeme čerstvé.

Zpět na hlavní stranu blogu