Většina lidí tento druh pečiva zná ze supermarketů, kde často bývá k mání. Proč si ale nezkusit upéct takový rohlík se slaninou a sýrem doma? Bude podstatně levnější a chutnější.
9 porcí (1 porce=55g mouky=1 rohlík)
hydratace: 54 %
|
základní množství (g) |
základní množství "hrnečkově" (250ml) |
1 rohlík (g) |
|
500 |
3 a 3/4 hrnečku |
100 |
55
|
|
voda |
270 |
1 hrneček a 1 lžíce |
54 |
30 |
sůl |
10 |
1,5 zarovnané lžičky |
2 |
1 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-21; s-7 |
č-polovina kostky; s- balíček |
č-4,2; s-1,4 |
č-2,3; s- 0,7 |
olivový olej |
36 |
3 lžíce |
7,2 |
4 |
cukr |
6 (zarovnaná lžička) |
zarovnaná lžička |
1,2 |
špetka |
slanina |
120 |
9 plátků |
|
1 kus |
plátkový sýr |
150 |
1 a ½ balení plátkového sýra |
|
2/3 plátku |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, 2 plechy na pečení, pečící papír, pečící kámen, mísu na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mřížku na vychladnutí, váleček, špachtle.
1) Příprava a miss en place
Nejprve si pročteme celý recept až do konce, aby nás nic nepřekvapilo. Oblékneme si zástěru/staré triko, pracujeme s moukou a lepivým těstem, takže pravděpodobnost umazání je neúměrně vysoká. Také si připravíme ingredience a pracovní nástroje.
2) Aktivace droždí
Droždí můžeme nejprve aktivovat smícháním s odměřenou vlažnou vodou (ne více než 49°C) a lžičkou cukru. Čerstvé droždí je lepší před ponořením do vody nadrolit na menší kousky, aby se ve vodě snáze rozmělnilo.
Všechny typy droždí ve vodě promícháme a necháme v klidu. Aktivace urychluje proces kynutí a dává nám jistotu, že bude droždí v těstě rovnoměrně rozloženo.
3) Smíchání sypkých ingrediencí
Do mísy nejprve odvážíme 500g mouky, ze které odebereme asi 50g (1/3 hrnečku) a necháme ji stranou (bude sloužit k pomoučení při hnětení). Do mísy přidáme sůl a lehce prsty promícháme.
4) Zadělání těsta
Vodu s droždím a olivový olej nalijeme do mísy s mouku, vše smícháme dohromady a hněteme.
a) Použijeme mixér s hnětacím hákem, který zapneme na nižší střední rychlost a necháme pracovat cca 6-7 minut.
b) Vše zpracujeme postaru, rukama:
1) Můžeme vytvořit pomyslnou sopku z mouky, do jejíhož středu následně vlijeme vodu s droždím a směs zahušťujeme přidáváním mouky z okrajů (tak jako na přiloženém obrázku).
2) Jednodušší je vše smíchat v dostatečně velké míse, ze začátku k míchání použijeme, třeba lžíci nebo pevnou vařečku, od těsta je potom ulepený jen nástroj. Suroviny mícháme dokud se nevytvoří celistvá hmota, kterou z mísy i se zbylou mouku vyklopíme na pracovní plochu a těsto hněteme asi 10 minut.
Plochu i ruce můžeme pravidelně moučit předem odebranou moukou tak, aby těsto příliš nelepilo. Pokud nám při hnětení dojde odebraná mouka, můžeme přidat i mouku navíc, nebo hníst bez pomoučení, těsto by mělo být lehce lepivé a nemělo by vyžadovat mouku na hnětení.
Jak postupovat při hnětení zjistíte v tomto článku.
5) První kynutí
Aby těsto správně kynulo, potřebuje vhodné podmínky. Zásadní je, aby nekynulo nepřikryté na pracovní ploše, na povrchu těsta by se pak vytvořila ztvrdlá krusta. Těsto můžeme nechat na pracovní ploše, pomoučit jej a překrýt pořádně pomoučenou utěrkou, potravinářskou folií, nebo mísou.
Těsto necháme kynout 1 hodinu v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici. Pokud je pokojová teplota 23°C a více (v létě), stačí třeba i 45 minut. Zásadní pro nás je, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem (více o časech kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť).
6)Navážení a vytvarování bochánku
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu, následně jej zvážíme a celkovou váhu vydělíme 9, tím získáme váhu jednotlivých bochánků (váha jednoho bochánku by měla být 80-87 g). Vroubkovaným nožem, pekařskou stěrkou nebo jiným nástrojem oddělíme kousky těsta o požadované váze. Z kousků těsta vytvarujeme bochánky (návod: Jak tvarovat bochánky).
7) druhé kynutí a příprava zbylých ingrediencí s nástroji
Bochánky necháme cca 10 minut kynout.
Těsto necháváme v klidu, aby bylo při následném tvarování placky poddajné a příliš se nestahovalo. Pokud se bude bránit i po odpočinku, měli bychom jej nechat ještě chvíli v klidu.
Během čekání na bochánky si připravíme pečící papír do plechů. Každý plátek sýra nakrájíme na 5 "nudliček" a nachystáme jej se slaninou i válečkem na pracovní plochu.
8) Vytvarování rohlíků
Z bochánku vyválíme trojúhelníkovou placku, kterou následně smotáme do rohlíku, vyválíme do souměrné tloušťky a přesuneme na plech (návod: Jak tvarovat rohlíky). Délka každého rohlíku by měla v ideálním případě odpovídat délce jednoho plátku slaniny (případně dvou plátků položených za sebou). Při pokládání Rohlíků na plech dbáme na
9) Přidání zbylých ingrediencí
Na připravené rohlíky položíme slaninu a následně i "nudličky" sýra. Sýr můžeme pokládat zešikma, aby byl zejména na hřbetu pečiva.
10) Třetí kynutí
Připravené rohlíky necháme 30 minut kynout ve vhodném prostředí (teplo, vlhko). Můžeme je přikrýt plechem, potravinovou folií, pečícím papírem, vlhkou utěrkou. 10-15 minut před koncem kynutí předehřejeme troubu na 230°C.
11) Pečení
Rohlíky pečeme na 230°C 12-18 minut dozlatova. Podle typu trouby a programu plech v půlce pečení otočíme zadní stranou dopředu (v případě horkovzduchu a aktivního větrání určitě otáčíme). Dobrým ukazatelem propečenosti je sýr, který by měl na konci pečení začít zlátnout.
12)Chladnutí
Hned po vytažení rohlíky špachtlí přendáme na mřížku, tak aby se těsto nezapotilo a udrželo si svou lehkou křupavost. Necháme chladnout alespoň 5 minut.
13 Servírování
Servírujeme ještě teplé.