Máslové pletýnky

12. leden 2022 | 13.47 |
blog › 
Recepty › 
Máslové pletýnky

máslové pletýnky

Česká pletýnka je dalším klasickým pečivem, které mají všichni rádi. Svou velikostí je praktická pro střední až velké porce svačiny a nezarmoutí ani jako příloha k jídlu. Co ale vídáme méně často, je pletýnka s jedinečnou máslovou příchutí. Díky tomuto receptu takovou pletýnku naučíte a výsledkem bude chuť, která vám ještě dlouho zůstane na jazyku. Pojďte si upéct postivé domácí pletýnky s máslem! Obrazový návod na zapletení je přiložen na konci článku.

Základní informace:

6 porcí (1 porce= 75 g mouky= 1 pletýnka)

hydratace: 55%

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 houska (g)

hladká pšeničná

pise.cz/9-bezna-hladka-nebo-chlebova-psenicna-mouka.html">mouka

450

3 a 1/3 hrnečku

100

75

vlažné mléko

250

 1 hrneček

55

42

sůl

9

 1 lžička

2

1.5

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-4,6; s-1,5

č-3,5; s-1,2

máslo

45

 3 lžíce

10

7.5

cukr

6 (zarovnaná lžička)

zarovnaná lžička

1.3

1

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček/hrnec na zapaření trouby, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky

Videorecept:

Krátký popis postupu:

  • V nádobě smícháme vlažné mléko, cukr a rozdrobené čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut
  • Z mouky odebereme cca 40g (1/4 hrnečku) a necháme stranou
  • V míse smícháme zbylou mouku a sůl (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej i se solí přímo do mouky)
  •  Do mísy s mouku přidáme mléko s droždím a rozpuštěné máslo, vše smícháme dohromady, následně hněteme cca 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou (návod:Jak na hnětení). Těsto by mělo být ve finále lehce lepivé a nemělo by vyžadovat moučení.
  • Necháme kynout 40 minut v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici (více o době kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 6 dílů (každý cca 125 g), ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme 20 minut odpočinout (2. kynutí)
  • Na čisté pracovní ploše bez použití mouky zapleteme pletýnky podle obrázkového postupu níže nebo videa výše.
  • Vytvarované pletýnky přesuneme na plech – dbáme na dostatečné mezery mezi jednotlivými houskami
  • Necháme přikryté kynout 40 minut (do zdvojnásobení objemu)
  • 15 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 250°C (teplota v troubě po otevření klesne na kýžených 200°C)
  • Vykynuté pletýnky potřeme vodou
    • Na potřené housky přidáme posypku (v alternativách receptu), nebo je necháme bez posypky
  • Pečeme na 230°C 5 minut s párou, následně 8-12 minut bez páry
  • Po vytažení z trouby necháme chladnout na mřížce
  • Konzumujeme čerstvé

Alternativy receptu:

Posypky: sůl, kmín, mák, sezamová/lněná semínka, černucha, kmín se solí

Mouka: může být chlebová, polovina může být nahrazena špaldovou moukou, nebo 20% můžeme nahradit celozrnnou moukou

Dochucení těsta: římský kmín, olivy, směs fenyklu a kmínu (3 a 3 gramy), smažená cibule se sýrem (40 a 80 g)

Obrazový návod zapletení:

zapletení pletýnky

Zpět na hlavní stranu blogu