Česká pletýnka je dalším klasickým pečivem, které mají všichni rádi. Svou velikostí je praktická pro střední až velké porce svačiny a nezarmoutí ani jako příloha k jídlu. Co ale vídáme méně často, je pletýnka s jedinečnou máslovou příchutí. Díky tomuto receptu takovou pletýnku naučíte a výsledkem bude chuť, která vám ještě dlouho zůstane na jazyku. Pojďte si upéct postivé domácí pletýnky s máslem! Obrazový návod na zapletení je přiložen na konci článku.
6 porcí (1 porce= 75 g mouky= 1 pletýnka)
hydratace: 55%
|
základní množství (g) |
objemové vyjádření (hrneček=250ml) |
1 houska (g) |
|
hladká pšeničná
pise.cz/9-bezna-hladka-nebo-chlebova-psenicna-mouka.html">mouka |
450 |
3 a 1/3 hrnečku |
100 |
75 |
vlažné mléko |
250 |
1 hrneček |
55 |
42 |
sůl |
9 |
1 lžička |
2 |
1.5 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-21; s-7 |
č-polovina kostky; s- balíček |
č-4,6; s-1,5 |
č-3,5; s-1,2 |
máslo |
45 |
3 lžíce |
10 |
7.5 |
cukr |
6 (zarovnaná lžička) |
zarovnaná lžička |
1.3 |
1 |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček/hrnec na zapaření trouby, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky
Posypky: sůl, kmín, mák, sezamová/lněná semínka, černucha, kmín se solí
Mouka: může být chlebová, polovina může být nahrazena špaldovou moukou, nebo 20% můžeme nahradit celozrnnou moukou
Dochucení těsta: římský kmín, olivy, směs fenyklu a kmínu (3 a 3 gramy), smažená cibule se sýrem (40 a 80 g)