Chtěli byste si upéct domácí chléb z droždí a zároveň s typickou chlebovou chutí? Potom je tento recept na domácí chléb určený přesně pro vás! Perfektní chuti dosáhnete s použitím běžně dostupných ingrediencí a nejsou potřeba ani další propriety, jako třeba ošatka - tu nahradíme mísou vystlanou pomoučenou utěrkou. Pojďte si tento upéct skvělý domácí chléb podle tohoto jednoduchého receptu.
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na smíchání ingrediencí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelitová taška na vykynutí, hrníček/hrnec na zapaření trouby, mřížku na vychladnutí, ošatka / 2l mísa + pomoučená utěrka
Videorecept:
Krátký popis postupu:
V nádobě smícháme vodu, cukr a čerstvé droždí
V míse smícháme obě mouky, sůl a kmín (kmín je možné vynechat), používáme-li sušené droždí, přidáme i to
Do mísy s mouku přidáme vodu s droždím a lžící/vařečkou začneme mísit, následně přidáme ocet.
Vše smícháme dohromady a následně hněteme v robotu nebo na vále
Ručně hněteme cca 10 minut, vzhledem k hydrataci a použití žitné mouky bude těsto velmi lepivé, což je žádoucí. Těsto tedy nemoučíme (návod: Jak na hnětení)
V robotu stačí hníst 8 minut na nižší střední rychlost
Těsto necháme za pokojové teploty kynout 40 minut (nebo do zdvojnásobení objemu) v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
Z těsta vytvarujeme bochánek na střídmě pomoučené pracovní ploše (viz video čas:1:25)
Bochánek vložíme švem nahoru do pomoučené ošatky na 1 kg bochník chleba
Místo ošatky můžeme použít cedník nebo mísu o objemu cca 2 l, který vysteleme silně pomoučeným plátnem / utěrkou
Ošatku i s bochánkem vložíme do kynárny nebo do obyčejné igelitové tašky a necháme cca 45 minut kynout
10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 250°C s plechem, na který následně vsadíme chléb (používáme-li pečící kámen, předehříváme troubu 30 minut před koncem kynutí)
5 minut před vsazením do trouby dáme vařit vodu na zapáření
Vykynutý chléb opatrně vyklopíme z ošatky na pečící papír, žiletkou nebo velmi ostrým nožem dekorujeme podle vlastních preferencí
Pečeme na 250°C 5minut s párou a následně na 180°C 40-50 minut (čas podle trouby)