Kdo by neznal veku – pečivo spojené s chlebíčky a potažmo tak s každou oslavou. V obchodech je běžně k mání, co ale není vůbec dostupné ke koupi je tato jemná veka s příchutí podmáslí! Stačí jednou vyzkoušet a její chuť si okamžitě zamilujete. Je skvělá nejen na chlebíčky, ale i jen tak s máslem ke snídani. Nevěříte? Tak ji vyzkoušejte.
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček/hrnec na zapaření trouby, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky
Videorecept:
Postup:
V dostatečném předstihu před pečením odvážíme do nádoby podmáslí a necháme jej na pracovní ploše, aby před zaděláním těsta dosáhlo pokojové teploty
Z odvážené mouky odebereme cca 30g na pomoučení
Do mísy s moukou přidáme sůl a cukr a následně vše smícháme, používáme-li sušené droždí, přidáme i to
Používáme-li čerstvé droždí, nadrolíme jej do mísy, přidáme kysané podmáslí a rozpuštěné/změklé máslo
Vše smícháme dohromady a následně hněteme v robotu nebo na vále
Ručně hněteme cca 10 minut, těsto moučíme odebranou moukou(návod: Jak na hnětení)
Těsto by mělo být tuhé a nelepivé (nemělo by při pomalém pohybu zůstávat přilepené na prstech – viz video čas 0:44)
V robotu stačí hníst 8 minut na nižší střední rychlost
Těsto by mělo být tuhé a nelepivé (nemělo by při pomalém pohybu zůstávat přilepené na prstech – viz video čas 0:44)
Těsto necháme za pokojové teploty kynout 1 hodinu (nebo do zdvojnásobení objemu) v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
Vykynuté těsto rukou zploštíme do tvaru obdélníku (můžeme použít i váleček) (delší strana obdélníku by měla být cca 25 cm dlouhá), poté vytvarujeme podle obrázku níže, nebo podle videoreceptu (čas 1:15)
Těsto postupně vineme od "špičky" dolů, při vinutí průběžně utahujeme (palci tlačíme závit směrem od sebe), na závěr zacelíme šev a bochník otočíme švem dolů
Necháme přikryté kynout na pečícím papíru 30-45 minut
10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 200°C s plechem/hrncem na dně pro zapáření trouby (návod: Pára při pečení)
5 minut před vsazením do trouby dáme vařit vodu na zapáření
Vykynutou veku potřeme vodou
Pečeme na 180°C 10 minut s párou a následně 10-15 minut bez páry (čas můžeme i prodloužit – podle trouby)