Podmaslová veka

16. prosinec 2022 | 12.45 |
blog › 
Recepty › 
Podmaslová veka

veka podmaslova

Kdo by neznal veku – pečivo spojené s chlebíčky a potažmo tak s každou oslavou. V obchodech je běžně k mání, co ale není vůbec dostupné ke koupi je tato jemná veka s příchutí podmáslí! Stačí jednou vyzkoušet a její chuť si okamžitě zamilujete. Je skvělá nejen na chlebíčky, ale i jen tak s máslem ke snídani. Nevěříte? Tak ji vyzkoušejte.

Základní informace:

1 veka:

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

hladká pšeničná mouka

330

2 a ½ hrnečku

100

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="146">

podmáslí

185

¾ hrnečku

56

sůl

7

1zarovnaná lžička

2

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-14; s-5

č-1/3 kostky; s- 2/3 balíčku

č-4,2; s-1,4

máslo

20

menší polévková lžíce

6

cukr

6 (zarovnaná lžička)

zarovnaná lžička

1,8

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček/hrnec na zapaření trouby, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky

Videorecept:

Postup:

  • V dostatečném předstihu před pečením odvážíme do nádoby podmáslí a necháme jej na pracovní ploše, aby před zaděláním těsta dosáhlo pokojové teploty
  • Z odvážené mouky odebereme cca 30g na pomoučení
  • Do mísy s moukou přidáme sůl a cukr a následně vše smícháme, používáme-li sušené droždí, přidáme i to
  • Používáme-li čerstvé droždí, nadrolíme jej do mísy, přidáme kysané podmáslí a rozpuštěné/změklé máslo
  • Vše smícháme dohromady a následně hněteme v robotu nebo na vále
    • Ručně hněteme cca 10 minut, těsto moučíme odebranou moukou(návod: Jak na hnětení)
      • Těsto by mělo být tuhé a nelepivé (nemělo by při pomalém pohybu zůstávat přilepené na prstech – viz video čas 0:44)
    • V robotu stačí hníst 8 minut na nižší střední rychlost
      • Těsto by mělo být tuhé a nelepivé (nemělo by při pomalém pohybu zůstávat přilepené na prstech – viz video čas 0:44)
  • Těsto necháme za pokojové teploty kynout 1 hodinu (nebo do zdvojnásobení objemu) v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Vykynuté těsto rukou zploštíme do tvaru obdélníku (můžeme použít i váleček) (delší strana obdélníku by měla být cca 25 cm dlouhá), poté vytvarujeme podle obrázku níže, nebo podle videoreceptu (čas 1:15)
    • Těsto postupně vineme od "špičky" dolů, při vinutí průběžně utahujeme (palci tlačíme závit směrem od sebe), na závěr zacelíme šev a bochník otočíme švem dolů
  • Necháme přikryté kynout na pečícím papíru 30-45 minut
  • 10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 200°C s plechem/hrncem na dně pro zapáření trouby (návod: Pára při pečení)
  • 5 minut před vsazením do trouby dáme vařit vodu na zapáření
  • Vykynutou veku potřeme vodou
  • Pečeme na 180°C 10 minut s párou a následně 10-15 minut bez páry (čas můžeme i prodloužit – podle trouby)
  • Necháme alespoň 1,5 hodiny vychladnout na mřížce

Tvarování veky:

veka - tvarování

Zpět na hlavní stranu blogu