Bramborový pšenično-žitný chléb

30. září 2022 | 12.45 |
blog › 
Recepty › 
Bramborový pšenično-žitný chléb

bramborovy chleb

Domácí chleby lze obohatit celou řadou nejrůznějších chutí, například cibulí, kefírem a podobně. V tomto případě dodáme chlebu nevýraznou, ale rozpoznatelnou chuť brambor, které mají ještě jednu skvělou vlastnost: Výsledné pečivo velmi zvláční! Takže jíst bramborový chléb, je jako konzumovat obláčkově jemné pečivo. Nevěříte? Potom musíte vyzkoušet! 

Základní informace:

1 chléb

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

hladká pšeničná mouka (nejlépe chlebová)

300

2 a ¼ hrníčku

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0.1cm" width="172">

60

žitná mouka

200

1 a ½ hrníčku

40

voda

265

1 hrníček a půl lžíce

53

sůl

11

1,5 zarovnané lžičky

2,2

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-4,2; s-1,4

kmín

3

vrchovatá lžička

0,6

ocet

14

3 lžičky

2,8

cukr

6 (zarovnaná lžička)

zarovnaná lžička

1,2

ve slané vodě vařené brambory

150

2 středně velké brambory

30

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa (2l) na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelitová taška na vykynutí, hrníček/hrnec na zapáření trouby, mřížku na vychladnutí, 2l mísa + pomoučená utěrka/ošatka

Videorecept:

Krátký popis postupu:

  • V přípravné fázi oloupeme a ve slané vodě uvaříme brambory, které následně nastrouháme nebo rozmačkáme
  • V nádobě smícháme vodu, cukr a čerstvé droždí
  • V míse smícháme obě mouky, sůl a kmín (kmín je možné vynechat), používáme-li sušené droždí, přidáme i to
  • Do mísy s mouku přidáme vodu s droždím a lžící/vařečkou začneme mísit, následně přidáme ocet a chladné brambory.
  • Vše smícháme dohromady a následně hněteme v robotu nebo na vále
    •  Ručně hněteme cca 10 minut, vzhledem k hydrataci a použití žitné mouky bude těsto velmi lepivé, což je žádoucí. Těsto tedy nemoučíme (návod: Jak na hnětení)
    • V robotu stačí hníst 8 minut na nižší střední rychlost
  • Těsto necháme za pokojové teploty kynout 50 minut (nebo do zdvojnásobení objemu) v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Z těsta vytvarujeme bochánek na střídmě pomoučené pracovní ploše (viz video čas:1:25)
    • Aby chléb v troubě lépe "vyskočil" můžeme vytvarovaný bochánek ponechat 15 minut kynout, následně jej znovu vytvarujeme a až poté vložíme do ošatky – chléb bude lépe držet strukturu a nabude více do výšky
  • Bochánek vložíme švem nahoru do pomoučené ošatky na 1 kg bochník chleba
    • Místo ošatky můžeme použít cedník nebo mísu o objemu cca 2 l, který vysteleme silně pomoučeným plátnem / utěrkou
  • Ošatku i s bochánkem vložíme do kynárny nebo do obyčejné igelitové tašky a necháme cca 50 minut kynout
  • 10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 250°C s plechem, na který následně vsadíme chléb (používáme-li pečící kámen, předehříváme troubu 30 minut před koncem kynutí)
  • 5 minut před vsazením do trouby dáme vařit vodu na zapáření
  • Vykynutý chléb opatrně vyklopíme z ošatky na pečící papír, žiletkou nebo velmi ostrým nožem dekorujeme podle vlastních preferencí
  • Pečeme na 230°C 5 minut s párou a následně na 180°C 40-50 minut (čas podle trouby)
  • Necháme alespoň 2 hodiny vychladnout na mřížce
  • Přebytečnou mouku můžeme z kůrky omést štětcem

Zpět na hlavní stranu blogu