Domácí chleby lze obohatit celou řadou nejrůznějších chutí, například cibulí, kefírem a podobně. V tomto případě dodáme chlebu nevýraznou, ale rozpoznatelnou chuť brambor, které mají ještě jednu skvělou vlastnost: Výsledné pečivo velmi zvláční! Takže jíst bramborový chléb, je jako konzumovat obláčkově jemné pečivo. Nevěříte? Potom musíte vyzkoušet!
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa (2l) na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelitová taška na vykynutí, hrníček/hrnec na zapáření trouby, mřížku na vychladnutí, 2l mísa + pomoučená utěrka/ošatka
Videorecept:
Krátký popis postupu:
V přípravné fázi oloupeme a ve slané vodě uvaříme brambory, které následně nastrouháme nebo rozmačkáme
V nádobě smícháme vodu, cukr a čerstvé droždí
V míse smícháme obě mouky, sůl a kmín (kmín je možné vynechat), používáme-li sušené droždí, přidáme i to
Do mísy s mouku přidáme vodu s droždím a lžící/vařečkou začneme mísit, následně přidáme ocet a chladné brambory.
Vše smícháme dohromady a následně hněteme v robotu nebo na vále
Ručně hněteme cca 10 minut, vzhledem k hydrataci a použití žitné mouky bude těsto velmi lepivé, což je žádoucí. Těsto tedy nemoučíme (návod: Jak na hnětení)
V robotu stačí hníst 8 minut na nižší střední rychlost
Těsto necháme za pokojové teploty kynout 50 minut (nebo do zdvojnásobení objemu) v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
Z těsta vytvarujeme bochánek na střídmě pomoučené pracovní ploše (viz video čas:1:25)
Aby chléb v troubě lépe "vyskočil" můžeme vytvarovaný bochánek ponechat 15 minut kynout, následně jej znovu vytvarujeme a až poté vložíme do ošatky – chléb bude lépe držet strukturu a nabude více do výšky
Bochánek vložíme švem nahoru do pomoučené ošatky na 1 kg bochník chleba
Místo ošatky můžeme použít cedník nebo mísu o objemu cca 2 l, který vysteleme silně pomoučeným plátnem / utěrkou
Ošatku i s bochánkem vložíme do kynárny nebo do obyčejné igelitové tašky a necháme cca 50 minut kynout
10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 250°C s plechem, na který následně vsadíme chléb (používáme-li pečící kámen, předehříváme troubu 30 minut před koncem kynutí)
5 minut před vsazením do trouby dáme vařit vodu na zapáření
Vykynutý chléb opatrně vyklopíme z ošatky na pečící papír, žiletkou nebo velmi ostrým nožem dekorujeme podle vlastních preferencí
Pečeme na 230°C 5minut s párou a následně na 180°C 40-50 minut (čas podle trouby)