Cibulový chléb

11. březen 2022 | 12.45 |
blog › 
Recepty › 
Cibulový chléb

cibulový chléb

Domácí chléb má jednu obrovskou výhodu - každý si jej může upravit dle vlastních preferencí a může si upéct takový chléb, na jaký má jednoduše chuť. Cibulový chléb se určitě řadí do kategorie chlebů, které nejsou dostupné v každém obchodě, nezbývá tedy víc, než si tento skvělý pecen upéct. Tak pojďme na to! 

Základní informace:

hydratace: 70 %

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

hladká pšeničnámouka (nejlépe chlebová)

350

2 a 2*3 hrnečku

1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0.1cm" width="105">

70

žitná mouka

150

1 a 1/8 hrnečku

30

voda

350

1 a 2/5 hrníčku

70

sůl

10

1,5 zarovnané lžičky

2

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-4,2; s-1,4

kmín

3

vrchovatá lžička

0,6

ocet

12

2 a ½ lžičky

2,4

cukr

6 (zarovnaná lžička)

zarovnaná lžička

1,2

nahrubo nakrájená cibule

275

1 a ½ větší cibule

čerstvá 55

orestovaná 22

olej/tuk na smažení

cca 25

1 a ¼ lžíce

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelitová taška, hrníček/hrnec na zapáření trouby, mřížku na vychladnutí, 2l mísa + pomoučená utěrka, nebo ošatka

Videorecept:

Postup:

  • Cibuli orestujeme na oleji / tuku
  • V nádobě smícháme vodu, cukr a čerstvé droždí
  • V míse smícháme obě mouky, sůl a kmín (kmín je možné vynechat), používáme-li sušené droždí, přidáme i to
  • Do mísy s mouku přidáme vodu s droždím a lžící/vařečkou začneme mísit, následně přidáme ocet
  • Smíchané ingredience ručně hněteme cca 10 minut, vzhledem k hydrataci a použití žitné mouky bude těsto velmi lepivé, což je žádoucí. Těsto tedy nemoučíme (návod: Jak na hnětení)
    • V robotu stačí hníst 7 minut na nižší střední rychlost
  • Do těsta přidáme orestovanou cibuli a hněteme (ideálně ručně v míse) ještě asi 1 minutu tak, aby byla cibule v těstě rovnoměrně rozložena (používáme-li robot, hněteme v robotu)
  • Těsto necháme za pokojové teploty kynout 40 minut (nebo do zdvojnásobení objemu) v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Z těsta vytvarujeme bochánek na střídmě pomoučené pracovní ploše (viz video čas: 1:24)
  • Bochánek vložíme švem nahoru do pomoučené ošatky na 1 kg bochník chleba
    • Místo ošatky můžeme použít cedník nebo mísu o objemu cca 2 l, který vysteleme pomoučeným plátnem / utěrkou
  • Ošatku i s bochánkem vložíme do kynárny nebo do obyčejné igelitové tašky a necháme cca 45 minut kynout
  • 10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 250°C s plechem, na který následně vsadíme chléb (používáme-li pečící kámen, předehříváme troubu 30 minut před koncem kynutí)
  • 5 minut před vsazením do trouby dáme vařit vodu na zapáření
  • Vykynutý chléb opatrně vyklopíme z ošatky na pečící papír, žiletkou nebo velmi ostrým nožem dekorujeme podle vlastních preferencí
  • Pečeme na 250°C 5 minut s párou a následně na 180°C 40-50 minut (čas podle trouby)
  • Necháme alespoň 2 hodiny vychladnout na mřížce
  • Přebytečnou mouku můžeme z kůrky omést štětcem

Tipy:

  • Pokud jsme na smažení cibule použili velké množství oleje, můžeme ji dát do sítka a nechat olej, aby odkapat. Pro dokonalé odmaštění můžeme takto upravenou cibuli nechat ještě na papírových kuchyňských utěrkách
  • Cibuli přidáváme až na konci hnětení, aby zůstala v celých (nahrubo nakrájených) kouscích a nedošlo k jejímu rozmělnění během hnětení

Alternativy receptu:

  • Těsto můžeme doplnit strouhaným sýrem vlastní volby (sýr přidáváme také až na konci hnětení)
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku dodají těstu velmi bohatou vůni a chuťově těsto také velmi obohatí

Zpět na hlavní stranu blogu