Domácí chléb má jednu obrovskou výhodu - každý si jej může upravit dle vlastních preferencí a může si upéct takový chléb, na jaký má jednoduše chuť. Cibulový chléb se určitě řadí do kategorie chlebů, které nejsou dostupné v každém obchodě, nezbývá tedy víc, než si tento skvělý pecen upéct. Tak pojďme na to!
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelitová taška, hrníček/hrnec na zapáření trouby, mřížku na vychladnutí, 2l mísa + pomoučená utěrka, nebo ošatka
Videorecept:
Postup:
Cibuli orestujeme na oleji / tuku
V nádobě smícháme vodu, cukr a čerstvé droždí
V míse smícháme obě mouky, sůl a kmín (kmín je možné vynechat), používáme-li sušené droždí, přidáme i to
Do mísy s mouku přidáme vodu s droždím a lžící/vařečkou začneme mísit, následně přidáme ocet
Smíchané ingredience ručně hněteme cca 10 minut, vzhledem k hydrataci a použití žitné mouky bude těsto velmi lepivé, což je žádoucí. Těsto tedy nemoučíme (návod: Jak na hnětení)
V robotu stačí hníst 7 minut na nižší střední rychlost
Do těsta přidáme orestovanou cibuli a hněteme (ideálně ručně v míse) ještě asi 1 minutu tak, aby byla cibule v těstě rovnoměrně rozložena (používáme-li robot, hněteme v robotu)
Těsto necháme za pokojové teploty kynout 40 minut (nebo do zdvojnásobení objemu) v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
Z těsta vytvarujeme bochánek na střídmě pomoučené pracovní ploše (viz video čas: 1:24)
Bochánek vložíme švem nahoru do pomoučené ošatky na 1 kg bochník chleba
Místo ošatky můžeme použít cedník nebo mísu o objemu cca 2 l, který vysteleme pomoučeným plátnem / utěrkou
Ošatku i s bochánkem vložíme do kynárny nebo do obyčejné igelitové tašky a necháme cca 45 minut kynout
10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 250°C s plechem, na který následně vsadíme chléb (používáme-li pečící kámen, předehříváme troubu 30 minut před koncem kynutí)
5 minut před vsazením do trouby dáme vařit vodu na zapáření
Vykynutý chléb opatrně vyklopíme z ošatky na pečící papír, žiletkou nebo velmi ostrým nožem dekorujeme podle vlastních preferencí
Pečeme na 250°C 5 minut s párou a následně na 180°C 40-50 minut (čas podle trouby)
Necháme alespoň 2 hodiny vychladnout na mřížce
Přebytečnou mouku můžeme z kůrky omést štětcem
Tipy:
Pokud jsme na smažení cibule použili velké množství oleje, můžeme ji dát do sítka a nechat olej, aby odkapat. Pro dokonalé odmaštění můžeme takto upravenou cibuli nechat ještě na papírových kuchyňských utěrkách
Cibuli přidáváme až na konci hnětení, aby zůstala v celých (nahrubo nakrájených) kouscích a nedošlo k jejímu rozmělnění během hnětení
Alternativy receptu:
Těsto můžeme doplnit strouhaným sýrem vlastní volby (sýr přidáváme také až na konci hnětení)
3 stroužky rozmačkaného česneku dodají těstu velmi bohatou vůni a chuťově těsto také velmi obohatí