Můj první chléb

21. srpen 2020 | 12.48 |
blog › 
Blog › 
Můj první chléb

Můj první chléb

Svůj první chléb jsem upekl ve Finsku. Motivace byla jednoduchá – chtěl jsem český chléb v předraženém Finsku (Českého chleba jsem opravdu nedocílil→byla to spíš taková slaná buchta, ale tak co, aspoň jsem začal s něčím novým)

Motivace byla, ale nástroje ne. Moto pobytu na severu bylo – "kup jen to, co tě pobaví, nutně potřebuješ, nebo si dokážeš odvézt domů." Takže prostředky pro pečení byly naprosto minimální:

plech, trouba, hrnec, ruce, ingredience → a stačilo!

Šel jsem do obchodu nakoupit potřebné ingredience (hladká mouka, kvasnice) a doteď nezapomenu na pohled prodavačky, když jsem jí řekl, že chci kvasnice. Anglicky "yeast" nerozměla, tak jsem přešel na finské "hiiva", když jsem je opravdu vložil do košíku a odešel, pořád kroutila hlavou – proč si ten mládenec kupuje kvasnice.

No a na privátě už šlo vše jednoduše – tehdy jsem nevěděl o youtube návodech, takže všechno jsem střílel tak nějak od boku na základě dvou receptů, které jsem si našel na internetu.

  • Pomoučit pracovní plochu
  • Od oka odhadnout půl kila mouky z pytlíku (nevěděl jsem o hrnečkové metodě odměřování mouky)
  • Udělat ďolík, ve kterém smíchám mouku s vodou
  • Přidat 300ml vody (hrneček a něco), ve které jsem předtím rozpustil asi polovinu kostky čerstvého droždí.
  • Utřít vodu, která mi z pracovní plochy utekla a odtekla na zem
  • Všechny ingredience přemístit do hrnce
  • Od oka odhadnout, kolik vody uteklo a tak nějak ji přidat
  • Žmoulat těsto 15 minut (bylo to něco jako hnětení)
  • Plácnout se do čela a vežmoulat ještě lžičku soli
  • Přikrýt mokrou utěrkou (čerstvě vypraným tílkem – na 90° samozřejmě) a nechat kynout
  • 10 minut seškrabávat droždí z ruk, protože se bojím, že tím ucpu odpad umyvadla.

Po hodině kynutí

  • Odlepit tílko z těsta, snažit se odlepit těsto z tílka - neúspěšně
  • Požmoulat těsto na pracovní ploše
  • Vytvořit tvar připomínající bochník chleba
  • pomoučit plech a přemístit těsto na plech
  • Nechat 30 minut kynout – jen tak na vzduchu, protože o další tílko přijít nechci
  • Vložit do trouby rozpálené na 220° na 20 minut
  • A pak ještě nechat na 40 minut na 180°
  • chléb se překvapivě upekl!
  • Vylízt ven a vyprášit všechnu mouku ze svého oblečení na doma.

A voilá, chléb byl na světě! Kůrka popraskaná, střídka upečená→pro mě boží.

Nebyl to nejlepší chleba, ale mě to bylo jedno, byl to MŮJ chleba a TO bylo hlavní!

Když něco dělám poprvé, tak nějaký kiks prostě udělám, to je jasné. Chce to jen překonat problémy, zjišťovat a posunovat se dál, těch kiksů pak začne ubývat a pozitivní zpětné vazby od blízkého okolí začne přibývat.

S penězma jsem zůstal opatrný, takže do konce pobytu jsem si nekoupil kromě pečícího papíru žádné náčiní na pečení – všechno jednoduše, rukama, s tím, co mám. Věci které jsou k nalezení v běžné domácnosti úplně postačí k upečení fajnového vlastního pečiva. Chce to jen a jen odhodlání.

Zpět na hlavní stranu blogu