Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Můj první chléb
Svůj první chléb jsem upekl ve Finsku. Motivace byla jednoduchá – chtěl jsem český chléb v předraženém Finsku (Českého chleba jsem opravdu nedocílil→byla to spíš taková slaná buchta, ale tak co, aspoň jsem začal s něčím novým)
Motivace byla, ale nástroje ne. Moto pobytu na severu bylo – "kup jen to, co tě pobaví, nutně potřebuješ, nebo si dokážeš odvézt domů." Takže prostředky pro pečení byly naprosto minimální:
plech, trouba, hrnec, ruce, ingredience → a stačilo!
Šel jsem do obchodu nakoupit potřebné ingredience (hladká mouka, kvasnice) a doteď nezapomenu na pohled prodavačky, když jsem jí řekl, že chci kvasnice. Anglicky "yeast" nerozměla, tak jsem přešel na finské "hiiva", když jsem je opravdu vložil do košíku a odešel, pořád kroutila hlavou – proč si ten mládenec kupuje kvasnice.
No a na privátě už šlo vše jednoduše – tehdy jsem nevěděl o youtube návodech, takže všechno jsem střílel tak nějak od boku na základě dvou receptů, které jsem si našel na internetu.
Po hodině kynutí
A voilá, chléb byl na světě! Kůrka popraskaná, střídka upečená→pro mě boží.
Nebyl to nejlepší chleba, ale mě to bylo jedno, byl to MŮJ chleba a TO bylo hlavní!
Když něco dělám poprvé, tak nějaký kiks prostě udělám, to je jasné. Chce to jen překonat problémy, zjišťovat a posunovat se dál, těch kiksů pak začne ubývat a pozitivní zpětné vazby od blízkého okolí začne přibývat.
S penězma jsem zůstal opatrný, takže do konce pobytu jsem si nekoupil kromě pečícího papíru žádné náčiní na pečení – všechno jednoduše, rukama, s tím, co mám. Věci které jsou k nalezení v běžné domácnosti úplně postačí k upečení fajnového vlastního pečiva. Chce to jen a jen odhodlání.