Kefírový pšenično-žitný chléb

1. říjen 2021 | 18.34 |
blog › 
Recepty › 
Kefírový pšenično-žitný chléb

kefírový chléb

Pšenično-žitný chléb je tradiční součástí českého jídelníčku. Ne vždy se nám ale poštěstí narazit na takové pečivo, které má stejný chuťový šmrnc jako právě kefírový chléb. Jeho vůně je při pečení naprosto neodolatelná a chuťově předčí mnohé klasické chleby. Stačí jen vyzkoušet, navíc k jeho přípravě není potřeba žádná ošatka, hravě si vystačíme jen s mísou a pomoučenou utěrkou.

Základní informace:

1 porce 900g

základní množství (g)

základní množství "hrnečkově" (250ml)

pekařská procenta (%)

hladká pšeničná mouka

400

3 hrnečky

80

1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="134">

Hladká mouka žitná

100

¾ hrnečku

20

kefír

425

1 a 2/3 hrnečku

85

sůl

10

1 lžička

2

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-4,2; s-1,4

kmín

3

1 lžička

0.6

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelitová taška/pytel, mřížku na vychladnutí, pomoučená utěrka (couche) 

Videonávod:

Postup:

  • V míse smícháme obě mouky, sůl a kmín (kmín je možné vynechat), používáme-li sušené droždí, přidáme i to
  • Používáme-li čerstvé droždí, nadrolíme jej do mísy a přidáme kefír
  • Vše smícháme dohromady a následně hněteme v robotu nebo na vále
    • Ručně hněteme cca 10 minut, vzhledem k hydrataci a použití žitné mouky bude těsto velmi lepivé, což je žádoucí. Těsto tedy nemoučíme (návod: Jak na hnětení)
    • V robotu stačí hníst 8 minut na nižší střední rychlost
  • Těsto necháme za pokojové teploty kynout 50 minut (nebo do zdvojnásobení objemu) v přikryté míse. Můžeme také nechat kynout přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Z těsta vytvarujeme bochánek (viz video čas:1:10)
    • Aby chléb v troubě lépe "vyskočil" můžeme vytvarovaný bochánek ponechat 15 minut kynout, následně jej znovu vytvarujeme a až následně vložíme do ošatky – chléb bude lépe držet strukturu a nabude více do výšky
  • Bochánek vložíme švem nahoru do ošatky na 1 kg bochník chleba
    • Místo ošatky můžeme použít cedník nebo mísu o objemu cca 2 l, který vysteleme silně pomoučeným plátnem
  • Ošatku i s bochánkem vložíme do kynárny nebo do obyčejné igelitové tašky a necháme cca 45 minut kynout
  • 10 minut před koncem kynutí zapneme troubu na 250°C a rovnou uvnitř necháme i plech, na který následně vsadíme chléb
    • Chceme-li péct s párou přidáme na dno hrnec, nebo plech pro zapaření (návod: Pára při pečení) a následně dáme vařit vodu na zapaření trouby
  • Vykynutý chléb opatrně vyklopíme z ošatky na pečící papír, žiletkou nebo velmi ostrým nožem dekorujeme podle vlastních preferencí
  • Pečeme na 250°C 5 minut a následně na 180°C 40-50 minut
  • Necháme alespoň 2 hodiny vychladnout na mřížce
  • Přebytečnou mouku můžeme z kůrky omést štětcem

Zpět na hlavní stranu blogu