Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Vánoce jsou svátkem plným tradic, které se u nás dodržují již po staletí. Mezi tyto tradice řadíme i pečení a konzumaci vánočky. Následující recept se tedy vrací zpátky k českým kořenům z 19. století, kdy byla poprvé vydána kuchařka od M. D. Rettigové. Pojďte si vyzkoušet chuť tradiční české vánočky, receptura se příliš neliší od těch moderních, přesto překvapí svou jednoduchostí a nadchne svou vynikající chutí!
Hydratace: 56 %
|
základní množství (g) |
objemové vyjádření (hrneček=250ml) |
|
400 |
3 hrnečky |
100 |
|
plnotučné mléko |
225 |
7/8 hrnečku |
56 |
sůl |
5 |
½ lžičky |
1,2 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-21 s-7g |
č-polovina kostky; s- balíček |
5,2 |
cukr |
80 |
3 lžíce |
20 |
máslo |
80 |
3 lžíce |
20 |
rozinky |
28 |
1 a ½ lžíce |
7 |
drcené mandle |
28 |
1 a ½ lžíce |
7 |
citronová kůra |
z půl citronu |
z půl citronu |
|
směs na pomašlování
vejce |
1kus |
voda |
1 lžíce (20ml) |
sůl |
špetka |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí.