Vánoce jsou svátkem plným tradic, které se u nás dodržují již po staletí. Mezi tyto tradice řadíme i pečení a konzumaci vánočky. Následující recept se tedy vrací zpátky k českým kořenům z 19. století, kdy byla poprvé vydána kuchařka od M. D. Rettigové. Pojďte si vyzkoušet chuť tradiční české vánočky, receptura se příliš neliší od těch moderních, přesto překvapí svou jednoduchostí a nadchne svou vynikající chutí!
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí.
Videorecept:
Krátký popis postupu:
S dostatečným časovým předstihem vytáhneme z lednice mléko tak, aby dosáhlo pokojové teploty.
Do nádoby s mlékem přidáme lžičku cukru a nadrolíme čerstvé droždí.
V míse smícháme mouku, sůl, zbytek cukru, rozinky, drcené mandle a citronovou kůru (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej přímo do mouky).
Mléko s droždím vlijeme do nádoby s moukou a přidáme rozpuštěné máslo
Vše smícháme dohromady a následně hněteme cca 10 minut, pokud se těsto příliš lepí, můžeme přidat mouku i nad rámec receptu. (návod:Jak na hnětení)
Necháme kynout 75 minut v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici→těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem (více o časech kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť).
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme cca 10 minut odpočinout (2. kynutí).
Množství bochánků se odvíjí od množství pramenů, ze kterého chceme vánočku uplést, návody na zapletení jsou pod odkazy níže↓.
Z bochánků vytvarujeme prameny a zapleteme vánočku podle návodu: