Vánočka podle M. D. Rettigové

19. prosinec 2021 | 18.40 |
blog › 
Recepty › 
Vánočka podle M. D. Rettigové

Vánočka-rettigová

 Vánoce jsou svátkem plným tradic, které se u nás dodržují již po staletí. Mezi tyto tradice řadíme i pečení a konzumaci vánočky. Následující recept se tedy vrací zpátky k českým kořenům z 19. století, kdy byla poprvé vydána kuchařka od M. D. Rettigové. Pojďte si vyzkoušet chuť tradiční české vánočky, receptura se příliš neliší od těch moderních, přesto překvapí svou jednoduchostí a nadchne svou vynikající chutí!

Základní informace:

Hydratace: 56 %

Ingredience:

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

hladká pšeničná mouka

400

3 hrnečky

1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0.1cm" width="150">

100

plnotučné mléko

225

7/8 hrnečku

56

sůl

5

½ lžičky

1,2

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21 s-7g

č-polovina kostky; s- balíček

5,2

cukr

80

3 lžíce

20

máslo

80

3 lžíce

20

rozinky

28

1 a ½ lžíce

7

drcené mandle

28

1 a ½ lžíce

7

citronová kůra

z půl citronu

z půl citronu

směs na pomašlování

vejce

1kus

voda

1 lžíce (20ml)

sůl

špetka

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček, mašlovačka na pomazání vodou, mřížku na vychladnutí.

Videorecept:

Krátký popis postupu:

  • S dostatečným časovým předstihem vytáhneme z lednice mléko tak, aby dosáhlo pokojové teploty.
  • Do nádoby s mlékem přidáme lžičku cukru a nadrolíme čerstvé droždí.
  • V míse smícháme mouku, sůl, zbytek cukru, rozinky, drcené mandle a citronovou kůru (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej přímo do mouky).
  • Mléko s droždím vlijeme do nádoby s moukou a přidáme rozpuštěné máslo
  •  Vše smícháme dohromady a následně hněteme cca 10 minut, pokud se těsto příliš lepí, můžeme přidat mouku i nad rámec receptu. (návod:Jak na hnětení)
  • Necháme kynout 75 minut v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici→těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem (více o časech kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť).
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme cca 10 minut odpočinout (2. kynutí).
    • Množství bochánků se odvíjí od množství pramenů, ze kterého chceme vánočku uplést, návody na zapletení jsou pod odkazy níže↓.
  • Z bochánků vytvarujeme prameny a zapleteme vánočku podle návodu:
  • Necháme přikryté kynout 1-1,5 hodiny na plechu s pečícím papírem.
  • 10 minut před koncem kynutí začneme předehřívat troubu na 180°C (teplota po otevření klesne na 160°C)
  • Připravíme si směs na pomašlování: rozšleháme vejce s 20 ml vody a špetkou soli.
  • Vánočku pomašlujeme připravenou směsí – dbáme i na spodní okrajové části (vánočka se při pečení lehce zvedne).
    • Pomašlovanou vánočku můžeme posypat mandlemi – lupínky.
  • Do vánočky z 9 pramenů zapíchneme špejle, aby lépe držela tvar.
  • Pečeme na 160°C 40 – 50 minut.
    • Kontrolujeme po 20 minutách, pokud vánočka příliš hnědne, přikryjeme ji alobalem.
  • Po vytažení z trouby necháme vychladnout na mřížce.

Zpět na hlavní stranu blogu