Když se u nás řekne Vánoční pečivo, asi každému se logicky vybaví vánočka, zato u našich západních sousedů v Německu, to bude štola. A na jednu takovou štolu se zaměříme v tomto receptu. Jedná se o zjednodušenou a potažmo i levnější verzi tradiční štoly, ale i tak vás určitě zaujme jak svou chutí, tak svým tvarem!
|
základní množství (g) |
objemové vyjádření (hrneček=250ml) |
|
400 |
3 hrnečky |
100 |
|
1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="165"> polotučné mléko |
105 |
1/3 hrnečku + 1 lžíce |
26 |
sůl |
4 |
½ zarovnané lžičky |
1 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-28; s-9 |
č- 2/3 kostky; s-1+1/3 balíčku |
č-7; s-2.3 |
cukr |
60 |
3 zarovnané lžíce |
15 |
vanilkový cukr |
20 |
balíček (20g) |
5 |
máslo |
70 |
2 a ½ vrchovaté lžíce |
17,5 |
vejce (M) |
1 |
1 kus |
13 |
drcené mandle (blanšírované) |
70 |
3 vrchovaté lžíce |
17,5
|
kandované ovoce |
130 |
1 a 1/3 balíčku (100g) |
32,5 |
rozinky |
130 |
půl balíčku (250g) |
32,5 |
rum (volitelný) |
150 |
2/3 hrnečku |
|
mletá skořice |
7 |
vrchovatá lžička |
1,7 |
citronová kůra (volitelné) |
4 |
vrchovatá lžička |
1 |
pomerančová kůra (volitelné) |
4 |
vrchovatá lžička |
1 |
Finální úprava upečené štoly:
rozpuštěné máslo |
20 g |
moučkový cukr |
40 g |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, 2 nádoby (1 l+0,5 l) vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mašlovačka, mřížku na vychladnutí, váleček