Vánoční štola

9. prosinec 2022 | 12.45 |
blog › 
Recepty › 
Vánoční štola

štola

 Když se u nás řekne Vánoční pečivo, asi každému se logicky vybaví vánočka, zato u našich západních sousedů v Německu, to bude štola. A na jednu takovou štolu se zaměříme v tomto receptu. Jedná se o zjednodušenou a potažmo i levnější verzi tradiční štoly, ale i tak vás určitě zaujme jak svou chutí, tak svým tvarem! 

Základní informace:

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

hladká pšeničná mouka

400

3 hrnečky

100

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="165">

polotučné mléko

105

1/3 hrnečku + 1 lžíce

26

sůl

4

½ zarovnané lžičky

1

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-28; s-9

č- 2/3 kostky; s-1+1/3 balíčku

č-7; s-2.3

cukr

60

3 zarovnané lžíce

15

vanilkový cukr

20

balíček (20g)

5

máslo

70

2 a ½ vrchovaté lžíce

17,5

vejce (M)

1

1 kus

13

drcené mandle (blanšírované)

70

3 vrchovaté lžíce

17,5

kandované ovoce

130

1 a 1/3 balíčku (100g)

32,5

rozinky

130

půl balíčku (250g)

32,5

rum (volitelný)

150

2/3 hrnečku

mletá skořice

7

vrchovatá lžička

1,7

citronová kůra (volitelné)

4

vrchovatá lžička

1

pomerančová kůra (volitelné)

4

vrchovatá lžička

1

Finální úprava upečené štoly:

rozpuštěné máslo

20 g

moučkový cukr

40 g

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, 2 nádoby (1 l+0,5 l) vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mašlovačka, mřížku na vychladnutí, váleček

Videorecept:

Postup:

  • S dostatečným časovým předstihem vytáhneme z lednice mléko, máslo a vejce tak, aby dosáhly pokojové teploty.
  • Rozinky a kandované ovoce dáme do společné nádoby (0.5 l) a zalijeme rumem (volitelné), necháme macerovat cca 40 minut, následně rum přecedíme ven
  • Do nádoby s mlékem (1l nádoba) přidáme lžičku cukru, dvě lžíce mouky, nadrolíme čerstvé droždí a promícháme, necháme cca 40 minut vzejít omládek (se sušeným droždím postupujeme obdobně)
  • V míse smícháme zbylou mouku, sůl, zbytek cukru, vanilkový cukr, drcené mandle,mletou skořici, citronovou (volitelná) a pomerančovou (volitelná) kůru.
  • Omládek vlijeme do nádoby s moukou, přidáme(rozpuštěné nebo změklé) máslo avejce,
    • Pokud hněteme rukou, přidáme i rozinky s kandovaným ovocem
    • Pokud hněteme v robotu, můžeme rozinky s kandovaným ovocem přidat až když je těsto vypracované
  • Vše smícháme dohromady a následně hněteme cca 10 minut do lepkavého těsta (viz video čas 2:02), pokud se těsto příliš lepí, můžeme přidat mouku i nad rámec receptu.
  • Necháme kynout 60 minut v olejem vymazané míse v pokojové teplotě, těsto je příliš hutné, aby zdvojnásobilo svůj objem, stačí tedy dodržet čas.
  • Těsto vytvarujeme podle návodu ve videu (čas 2:24)
  • Necháme přikryté kynout 50 minut na plechu s pečícím papírem.
  • 10 minut před koncem kynutí začneme předehřívat troubu na 200°C (teplota po otevření klesne na 180°C)
  • Pečeme na 180°C 20 minut, následně štolu přikryjeme alobalem a dopékáme 25-40 minut
  • 10 minut před koncem pečení rozpustíme 20g másla a připravíme cukr moučku
  • Po vytažení z trouby štolu ihned potřeme máslem a následně kompletně posypeme cukrem moučkou
  • Necháme chladnout alespoň 3 hodiny

Zpět na hlavní stranu blogu