Tradiční mazanec podle M.D. Rettigové

25. březen 2022 | 12.45 |
blog › 
Recepty › 
Tradiční mazanec podle M.D. Rettigové

mazanec - rettigová

Upéct mazanec se může zdát jako velká výzva, ale s tímto postupem upeče skvělý mazanec úplně každý! Je jednoduchý, nevyžaduje žádné speciální náčiní a hlavně je upečený podle tradiční české receptury od M. D. Rettigové. Je pečený tak, jak jej dělaly ještě naše prababičky, takže zadělaný smetanou a s velkorysým množstvím másla! Mazanec je tedy hedvábně jemný a na jazyku se úplně rozplývá! Pojďte vyzkoušet tento generacemi prověřený recept!

Základní informace:

1 porce

základní množství (g)

hrnečkový recept

(hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

hladká pšeničná mouka

300

2 a ¼ hrnečku

1cm" width="146">

100

smetana ke šlehání (31%)

165

2/3 hrnečku

55

sůl

4

1/2 lžičky

1.3

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

7

žloutky

2

2

16

cukr

35

1 a ½ lžíce

11.5

máslo

90

3 lžíce

30

sekané mandle (blanšírované)

24

1 lžíce

8

rozinky

24

1 lžíce

8

citronová kůra

čtvrt citronu

čtvrt citronu

mandle plátky blanšírované (volitelné)

24

1 a 1/2 lžíce

8

směs na pomašlování

vejce

1kus

voda

1 lžíce (20ml)

sůl

špetka

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelit na přikrytí při kynutí,mašlovačka na pomazání vejcem, mřížku na vychladnutí

Videorecept:

Poznámky:

  • Mazanec má velmi vysoký obsah tuku, proto kyne velmi pomalu
  • Mazanec se tradičně připravuje na Bílou sobotu
  • Citronovou kůru použijte ideálně z bio pomeranče, který není ošetřený chemií
  • Při strouhání citronové kůry dbáme na to, abychom "seškrábli" jen žlutou část kůry, bílá část je hořká, tedy nežádoucí

Postup:

  • S dostatečným časovým předstihem vytáhneme z lednice suroviny tak, aby dosáhly pokojové teploty
  • V míse smícháme mouku, sůl, rozinky, sekané mandle a citronovou kůru tak, aby se uprostřed mísy vytvořil důlek (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej přímo do mouky)
  • Do mísy přidáme, cukr, rozdrobené čerstvé droždí, smetanu pokojové teploty, žloutky a rozpuštěné máslo
  • Vše smícháme dohromady a následně hněteme cca 10 minut, pokud se těsto příliš lepí, můžeme přidat mouku i nad rámec receptu (návod:Jak na hnětení)
  • Necháme kynout 90 minut v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici→těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem (více o časech kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť).
  • Vykynuté těsto vytvarujeme do bochánku (viz video čas: 1:10), který přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme cca 90 minut kynout (opět chceme dosáhnout dvojnásobku objemu)
    • Že mazanec není překynutý poznáme tak, že po lehkém stisknutí prstem v těstě nezůstává důlek, ale těsto se vrací zpět
  • 10 minut před koncem kynutí začneme předehřívat troubu na 180°C (teplota po otevření klesne na 160°C)
  • Připravíme si směs na pomašlování: rozšleháme vejce s 20 ml vody a špetkou soli
  • Mazanec pomašlujeme připravenou směsí – dbáme i na spodní okrajové části (mazanec se při pečení lehce zvedne).
    • Pomašlovaný mazanec můžeme posypat mandlemi – lupínky.
    • Vrchní část můžeme dekorovat naříznutím do kříže, použijeme velmi ostrý/vroubkovaný nůž, nebo nůžky (kříž se nejsnadněji dělá pomocí nůžek)
  • Pečeme na 160°C 40 – 50 minut.
    • Kontrolujeme po cca 25 minutách, pokud mazanec příliš tmavne, přikryjeme jej alobalem a dopékáme.
    • Ke kontrole propečení můžeme použít špejli – špejlí propíchneme mazanec skrze střed – pokud na špejli ulpívá mazlavé těsto, není řádně propečený a je potřeba pokračovat (špejle má být po vytažení suchá)
  • Po vytažení z trouby necháme vychladnout na mřížce

Alternativy receptu:

  • Pomašlovaný mazanec můžeme posypat mandlemi lupínky, v původním receptu se však mandle přidávají jen do těsta
  • Recept lze doplnit 24g kandovaného ovoce, nebo můžeme rozinky úplně nahradit kandovaným ovocem

Servírování:

nejlépe chutná jen s máslem, chceme-li jej ale ještě více dosladit, můžeme krajíce potřít i medem.

Zpět na hlavní stranu blogu