Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Upéct mazanec se může zdát jako velká výzva, ale s tímto postupem upeče skvělý mazanec úplně každý! Je jednoduchý, nevyžaduje žádné speciální náčiní a hlavně je upečený podle tradiční české receptury od M. D. Rettigové. Je pečený tak, jak jej dělaly ještě naše prababičky, takže zadělaný smetanou a s velkorysým množstvím másla! Mazanec je tedy hedvábně jemný a na jazyku se úplně rozplývá! Pojďte vyzkoušet tento generacemi prověřený recept!
1 porce
|
základní množství (g) |
hrnečkový recept (hrneček=250ml) |
|
300 |
2 a ¼ hrnečku |
100 |
|
smetana ke šlehání (31%) |
165 |
2/3 hrnečku |
55 |
sůl |
4 |
1/2 lžičky |
1.3 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-21; s-7 |
č-polovina kostky; s- balíček |
7 |
žloutky |
2 |
2 |
16 |
cukr |
35 |
1 a ½ lžíce |
11.5 |
máslo |
90 |
3 lžíce |
30 |
sekané mandle (blanšírované) |
24 |
1 lžíce |
8 |
rozinky |
24 |
1 lžíce |
8 |
citronová kůra |
čtvrt citronu |
čtvrt citronu |
|
mandle plátky blanšírované (volitelné) |
24 |
1 a 1/2 lžíce |
8 |
směs na pomašlování
vejce |
1kus |
voda |
1 lžíce (20ml) |
sůl |
špetka |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelit na přikrytí při kynutí,mašlovačka na pomazání vejcem, mřížku na vychladnutí
Alternativy receptu:
Servírování:
nejlépe chutná jen s máslem, chceme-li jej ale ještě více dosladit, můžeme krajíce potřít i medem.