Upéct mazanec se může zdát jako velká výzva, ale s tímto postupem upeče skvělý mazanec úplně každý! Je jednoduchý, nevyžaduje žádné speciální náčiní a hlavně je upečený podle tradiční české receptury od M. D. Rettigové. Je pečený tak, jak jej dělaly ještě naše prababičky, takže zadělaný smetanou a s velkorysým množstvím másla! Mazanec je tedy hedvábně jemný a na jazyku se úplně rozplývá! Pojďte vyzkoušet tento generacemi prověřený recept!
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelit na přikrytí při kynutí,mašlovačka na pomazání vejcem, mřížku na vychladnutí
Videorecept:
Poznámky:
Mazanec má velmi vysoký obsah tuku, proto kyne velmi pomalu
Mazanec se tradičně připravuje na Bílou sobotu
Citronovou kůru použijte ideálně z bio pomeranče, který není ošetřený chemií
Při strouhání citronové kůry dbáme na to, abychom "seškrábli" jen žlutou část kůry, bílá část je hořká, tedy nežádoucí
Postup:
S dostatečným časovým předstihem vytáhneme z lednice suroviny tak, aby dosáhly pokojové teploty
V míse smícháme mouku, sůl, rozinky, sekané mandle a citronovou kůru tak, aby se uprostřed mísy vytvořil důlek (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej přímo do mouky)
Do mísy přidáme, cukr, rozdrobené čerstvé droždí, smetanu pokojové teploty, žloutky a rozpuštěné máslo
Vše smícháme dohromady a následně hněteme cca 10 minut, pokud se těsto příliš lepí, můžeme přidat mouku i nad rámec receptu (návod:Jak na hnětení)
Necháme kynout 90 minut v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici→těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem (více o časech kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť).
Vykynuté těsto vytvarujeme do bochánku (viz video čas: 1:10), který přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme cca 90 minut kynout (opět chceme dosáhnout dvojnásobku objemu)
Že mazanec není překynutý poznáme tak, že po lehkém stisknutí prstem v těstě nezůstává důlek, ale těsto se vrací zpět
10 minut před koncem kynutí začneme předehřívat troubu na 180°C (teplota po otevření klesne na 160°C)
Připravíme si směs na pomašlování: rozšleháme vejce s 20 ml vody a špetkou soli
Mazanec pomašlujeme připravenou směsí – dbáme i na spodní okrajové části (mazanec se při pečení lehce zvedne).
Pomašlovaný mazanec můžeme posypat mandlemi – lupínky.
Vrchní část můžeme dekorovat naříznutím do kříže, použijeme velmi ostrý/vroubkovaný nůž, nebo nůžky (kříž se nejsnadněji dělá pomocí nůžek)
Pečeme na 160°C 40 – 50 minut.
Kontrolujeme po cca 25 minutách, pokud mazanec příliš tmavne, přikryjeme jej alobalem a dopékáme.
Ke kontrole propečení můžeme použít špejli – špejlí propíchneme mazanec skrze střed – pokud na špejli ulpívá mazlavé těsto, není řádně propečený a je potřeba pokračovat (špejle má být po vytažení suchá)
Po vytažení z trouby necháme vychladnout na mřížce
Alternativy receptu:
Pomašlovaný mazanec můžeme posypat mandlemi lupínky, v původním receptu se však mandle přidávají jen do těsta
Recept lze doplnit 24g kandovaného ovoce, nebo můžeme rozinky úplně nahradit kandovaným ovocem
Servírování:
nejlépe chutná jen s máslem, chceme-li jej ale ještě více dosladit, můžeme krajíce potřít i medem.