Se svátečním dnem sv. Martina je spojena celá řada tradic, které se odrážejí ve zvycích a nebo pokrmech. Za jeden z takových tradičních pokrmů jsou považovány svatomartinské rohlíčky, na které se zaměříme v tomto receptu. Recept však není jen tak ledajaký – vrátíme se do období první republiky a upečeme si rohlíčky podle tehdejší receptury! Svou skvělou chutí vás jistě přesvědčí o nepřekonatelném umu našich předků a zajisté oceníte i tvarování rohlíčků podle současných trendů.
24 porcí (1 porce= g mouky= 1 rohlíček)
|
základní množství (g) |
objemové vyjádření (hrneček=250ml) |
1 rohlíček (g) |
|
330 |
1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="136"> 2 a ½ hrníčku |
100 |
13,75 |
|
plnotučné mléko |
145 |
½ hrníčku a 1 lžíce |
44 |
6 |
sůl |
3 |
½ zarovnané lžičky |
0,9 |
0,125 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-21; s-7 |
č-polovina kostky; s- balíček |
č-6,3; s-2,1 |
č-0,875; s-0,3 |
máslo |
65 |
¼ kostky másla |
20 |
2,7 |
cukr |
50 |
2 vrchovaté lžíce |
15 |
2,1 |
citronová kůra |
2 |
z půl citronu |
0,6 |
0,08 |
žloutek (z vejce M) |
1 |
1 žloutek |
7 |
1 |
vejce (M) – na pomašlování |
1 |
1 vejce |
x |
x |
cukr moučka (volitelné) |
30 |
1 vrchovatá lžíce |
x |
x |
ořechová nádivka (na 24 rohlíčků):(jiné nádivky jsou v alternativách receptu)
mleté vlašské ořechy |
100 g |
bílky (z vejce M) |
ze 2 vajec |
cukr |
80 g |
rum |
5 g |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, 2plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mašlovačka na pomazání vejcem, mřížku na vychladnutí, váleček, hrníček na odebrání mouky, rádýlko