Prvorepublikové Svatomartinské rohlíčky

27. říjen 2022 | 15.00 |
blog › 
Recepty › 
Prvorepublikové Svatomartinské rohlíčky

svatomar rohlíčky

 Se svátečním dnem sv. Martina je spojena celá řada tradic, které se odrážejí ve zvycích a nebo pokrmech. Za jeden z takových tradičních pokrmů jsou považovány svatomartinské rohlíčky, na které se zaměříme v tomto receptu. Recept však není jen tak ledajaký – vrátíme se do období první republiky a upečeme si rohlíčky podle tehdejší receptury! Svou skvělou chutí vás jistě přesvědčí o nepřekonatelném umu našich předků a zajisté oceníte i tvarování rohlíčků podle současných trendů. 

Základní informace:

24 porcí (1 porce= g mouky= 1 rohlíček)

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 rohlíček (g)

hladká pšeničná mouka

330

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="136">

2 a ½ hrníčku

100

13,75

plnotučné mléko

145

½ hrníčku a 1 lžíce

44

6

sůl

3

½ zarovnané lžičky

0,9

0,125

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-6,3; s-2,1

č-0,875; s-0,3

máslo

65

¼ kostky másla

20

2,7

cukr

50

2 vrchovaté lžíce

15

2,1

citronová kůra

2

z půl citronu

0,6

0,08

žloutek (z vejce M)

1

1 žloutek

7

1

vejce (M) – na pomašlování

1

1 vejce

x

x

cukr moučka (volitelné)

30

1 vrchovatá lžíce

x

x

ořechová nádivka (na 24 rohlíčků):(jiné nádivky jsou v alternativách receptu)

mleté vlašské ořechy

100 g

bílky (z vejce M)

ze 2 vajec

cukr

80 g

rum

5 g

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, 2plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mašlovačka na pomazání vejcem, mřížku na vychladnutí, váleček, hrníček na odebrání mouky, rádýlko

Videorecept:

Postup:

  • S dostatečným časovým předstihem vytáhneme z lednice mléko, máslo a vejce tak, aby dosáhly pokojové teploty.
  • Do nádoby s mlékem přidáme lžičku cukru, nadrolené čerstvé droždí a promícháme (sušené droždí přidáváme rovnou do mouky)
  • Z mísy s moukou odebereme cca 40 g mouky (1/3 hrníčku) na moučení těsta
  • V míse smícháme zbylou mouku, sůl a zbytek cukru
  • Do mouky přidáme mléko s droždím, žloutek a máslo (rozpuštěné nebo změklé)
  • Vše smícháme dohromady a následně hněteme v robotu nebo na vále
    • Ručně hněteme cca 10 minut, těsto moučíme odebranou moukou(návod: Jak na hnětení)
      • Těsto by mělo být nelepivé (nemělo by při pomalém pohybu zůstávat přilepené na prstech – viz video čas 1:08)
    • V robotu stačí hníst 8 minut na nižší střední rychlost
      • Těsto by mělo být nelepivé (nemělo by při pomalém pohybu zůstávat přilepené na prstech – viz video čas 1:08)
  • Vyhnětené těsto rozdělíme na 3 stejné díly (každý cca 100-105 g), vytvarujeme z nich bochánky a necháme přikryté zrát (kynout) cca 70 minut
  • Během zrání (kynutí) těsta si připravíme nádivku (různé nádivky jsou v alternativách receptu)
    • V misce smícháme cukr a mleté vlašské ořechy
    • Do směsi přidáme bílky a vše řádně promícháme do spojité hmoty
    • Přidáme rum a ještě minutu mícháme
    • Před použitím na rohlíčky necháme nádivku v lednici
  • Z vykynutých bochánků vyválíme kruhové placky o průměru cca 30 cm (viz video čas1:55)
  • Vyválené placky rozdělíme (rádýlkem/kráječem na pizzu) na 8 stejných trojúhelníků
  • Do nejširšího bodu trojúhelníku dáme nádivku a následně těsto i nádivkou srolujeme jako rohlík (viz video čas 2:15)
  • Vytvarované rohlíčky necháme přikryté kynout na plechu vystlaném pečícím papírem cca 40 minut
  • 10 minut před pečením zapneme troubu na 200 °C (teplota po otevření klesne na kýžených 180°C
  • Před pečením si připravíme směs na pomašlování: v hrníčku vyšleháme jedno vejce, lžíci vody a špetku soli
  • Vykynuté rohlíčky potřeme mašlovací směsí a pečeme v troubě na 180°C 15-20 minut
  • Upečené rohlíčky necháme chladnout na mřížce, následně pocukrujeme moučkovým cukrem (volitelné)

Zpět na hlavní stranu blogu