Někdy se najdou okamžiky, kdy se nehodí péct celou pizzu – při společenských událostech nebo na výletě. Přesně pro tyto situace jsou tady mini-pizzy (ony nejsou malé jako jednohubky – odpovídají spíše velikosti chlebíčků). Jen si přestavte mini pizzy jako originální občerstvení na rodinné oslavě → určitě by se po nich jen zaprášilo! Příprava nezabere příliš mnoho času a můžete si být jisti, že na vaše občerstvení se bude ještě dlouho po akci vzpomínat!
Další přísady – přesné množství není uvedeno záměrně, každý si doplní gramáž podle svého gusta.
Přísady lze samozřejmě použít stylem "co dům dal", nebo si vytvořit svou vlastní kombinaci
Zástěra/staré tričko, 2plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mřížku na vychladnutí
Videorecept:
Postup:
Smícháme v nádobě vlažnou vodu, špetku cukru a čerstvé droždí.
V míse smícháme zbylou mouku a sůl.
Do mísy s moukou přidáme vodu s droždím a olivový olej
Vše smícháme dohromady a následně ručně hněteme 10 minut, vzhledem k hydrataci je lepivost těsta očekávaná a žádoucí, nepřidáváme tedy mouku nad rámec receptu. (návod: Jak na hnětení)
Hnětení v mixéru – 7 minut
Těsto velkoryse pomoučíme a rozdělíme na 10 stejných částí, ze kterých vytvarujeme bochánky (každý 55-60g)
Necháme kynout 45 minut v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
Během kynutí si připravíme zbylé ingredience na pizzu
Těsně před koncem kynutí zapneme troubu na 250 °C (po otevření trouby klesne teplota uvnitř na kýžených 230°C)
Rukama (viz video čas 1:35), nebo válečkem vytvarujeme z jednotlivých bochánků základy pro pizzu (průměr R=12-14 cm)
Jednotlivé placky potřeme tomatem (obyčejně stačí jedna lžíce) a doplníme zbylé ingredience
Lze provést na pracovní ploše, nebo až na plechu (rychlejší a jednodušší na manipulaci je vytvarovat všechny placky, které potíráme až na plechu)
Pečeme na 230°C 10-15 minut – v polovině pečení otočíme plechy a zaměníme jejich pořadí – vrchní plech dolů a naopak
Pizzu ihned po vytažení necháme chladnout na mřížce
Konzumujeme teplé
Tipy:
Pro zjemnění chuti pizzy můžeme použít riccotu nebo mascarpone.
Když ohříváme pizzu z předchozího dne, je nejlepší tak udělat na pánvi, těsto nebude rozmočené, právě naopak, bude hezky křupavé po celém svém základu a bude kompletně ohřáté. S pánví se taky vyhneme čekání na nahřátí klasické trouby.
Chceme li přidávat na pizzu koření (čerstvé i sušené), je lepší jej předem potřít olejem, chuť koření se během pečení podstatně lépe zachová.
Místo pasírovaných rajčat lze samozřejmě použít již připravený pizzový tomat z obchodů, či tomat vlastní výroby z čerstvých rajčat. Oblíbenou alternativou je rajčatová omáčka s bazalkou z italských týdnů v nejmenovaném obchodě, kterou lze dochutit česnekem, trochou oregana a olivovým olejem.