Mini-pizzy

19. prosinec 2022 | 10.30 |
blog › 
Recepty › 
Mini-pizzy

mini-pizzy

Základní popis:

Někdy se najdou okamžiky, kdy se nehodí péct celou pizzu – při společenských událostech nebo na výletě. Přesně pro tyto situace jsou tady mini-pizzy (ony nejsou malé jako jednohubky – odpovídají spíše velikosti chlebíčků). Jen si přestavte mini pizzy jako originální občerstvení na rodinné oslavě → určitě by se po nich jen zaprášilo! Příprava nezabere příliš mnoho času a můžete si být jisti, že na vaše občerstvení se bude ještě dlouho po akci vzpomínat!

Základní informace:

10 porcí (1 porce=34 g mouky=1 mini pizza)

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 bageta (g)

hladká pšeničná mouka

340

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="136">

2 a ½ hrnečku

100

34

voda

220

½ a ¼ hrnečku

65

22

sůl

7

1 zarovnaná lžička

2

0,7

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-14; s-5

č-třetina kostky; s- 2/3 balíčku

č-4,2; s-1,4

č-1,4; s-0,5

olivový olej

17

1 lžíce

5

1,7

cukr

špetka

špetka

0,5

0,2

Další přísady – přesné množství není uvedeno záměrně, každý si doplní gramáž podle svého gusta.
Přísady lze samozřejmě použít stylem "co dům dal", nebo si vytvořit svou vlastní kombinaci

Margherita

salami

sugo / passata doplněná o sušený česnek

sugo / passata doplněná o sušený česnek

mozzarella

mozzarella

bazalka (ideálně čerstvá, pokrytá olivovým olejem)

tvrdý salám

sýr (nejlépe parmazán)

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, 2plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mřížku na vychladnutí

Videorecept:

Postup:

  • Smícháme v nádobě vlažnou vodu, špetku cukru a čerstvé droždí.
  • V míse smícháme zbylou mouku a sůl.
  • Do mísy s moukou přidáme vodu s droždím a olivový olej
    • Vše smícháme dohromady a následně ručně hněteme 10 minut, vzhledem k hydrataci je lepivost těsta očekávaná a žádoucí, nepřidáváme tedy mouku nad rámec receptu. (návod: Jak na hnětení)
    • Hnětení v mixéru – 7 minut
  • Těsto velkoryse pomoučíme a rozdělíme na 10 stejných částí, ze kterých vytvarujeme bochánky (každý 55-60g)
  • Necháme kynout 45 minut v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Během kynutí si připravíme zbylé ingredience na pizzu
  • Těsně před koncem kynutí zapneme troubu na 250 °C (po otevření trouby klesne teplota uvnitř na kýžených 230°C)
  • Rukama (viz video čas 1:35), nebo válečkem vytvarujeme z jednotlivých bochánků základy pro pizzu (průměr R=12-14 cm)
    • Jednotlivé placky potřeme tomatem (obyčejně stačí jedna lžíce) a doplníme zbylé ingredience
      • Lze provést na pracovní ploše, nebo až na plechu (rychlejší a jednodušší na manipulaci je vytvarovat všechny placky, které potíráme až na plechu)
  • Pečeme na 230°C 10-15 minut – v polovině pečení otočíme plechy a zaměníme jejich pořadí – vrchní plech dolů a naopak
  • Pizzu ihned po vytažení necháme chladnout na mřížce
  • Konzumujeme teplé

Tipy:

  • Pro zjemnění chuti pizzy můžeme použít riccotu nebo mascarpone.
  • Když ohříváme pizzu z předchozího dne, je nejlepší tak udělat na pánvi, těsto nebude rozmočené, právě naopak, bude hezky křupavé po celém svém základu a bude kompletně ohřáté. S pánví se taky vyhneme čekání na nahřátí klasické trouby.
  • Chceme li přidávat na pizzu koření (čerstvé i sušené), je lepší jej předem potřít olejem, chuť koření se během pečení podstatně lépe zachová.
  • Místo pasírovaných rajčat lze samozřejmě použít již připravený pizzový tomat z obchodů, či tomat vlastní výroby z čerstvých rajčat. Oblíbenou alternativou je rajčatová omáčka s bazalkou z italských týdnů v nejmenovaném obchodě, kterou lze dochutit česnekem, trochou oregana a olivovým olejem.

Doplňující recepty:

Zpět na hlavní stranu blogu