Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Kdo by neznal pizzu, skvělé italské jídlo, které si každý okamžitě zamiluje. Není divu, že se těší obrovské oblibě po celém světě. A co si takhle správnou pizzu upéct doma? Domácí pizza je na přípravu snazší než se zdá, provoní celý dům a každý se po ní bude moct utlouct!
4 porce (1 porce=125 g mouky= 1 pizza)
hydratace: 65%
Ingredience – placky:
|
základní množství (g) |
základní množství "hrnečkově" (250ml) |
1 pizza (g) |
|
500 |
3 a 3/4 hrnečku |
100 |
125 |
|
voda |
325 |
1 a 1/3 hrnečku |
65 |
82 |
sůl |
10 |
1,5 zarovnané lžičky |
2 |
2,5 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-21; s-7 |
č-polovina kostky; s- balíček |
č-4,2; s-1,4 |
č-5,25; s-1,75 |
olivový olej |
24 g |
2 polévkové lžíce |
4,8 |
6 |
cukr |
6 (zarovnaná lžička) |
zarovnaná lžička |
1,2 |
špetka |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí těsta, vařečka/lžíce na smíchání ingrediencí, mřížku na vychladnutí.
Přísady (4 pizzy):
pasírovaná rajčata (passata), nebo tomat z čerstvých rajčat |
400g |
sušený česnek |
2 lžičky |
bílá paprika |
2ks |
cibule |
1 ks |
tvrdý salám |
150g |
mascarpone/riccota |
150g |
strouhaný sýr (mozzarella, nebo dle chuti) |
200g |
čerstvá bazalka |
dle chuti |
Ingredience na náplň pizzy si upravíme podle vlastních preferencí, nebo podle tradičních italsk/....
Tradiční italské kombinace přísad na pizzu
1) Příprava a miss en place
Ze zkušenosti je první věcí nasazení zástěry/starého trika, pracujeme s moukou a lepivým těstem, takže pravděpodobnost umazání se je neúměrně vysoká. Také si připravíme ingredience, pracovní nástroje a pročteme si celý recept až do konce, aby nás během práce nic nepřekvapilo.
2) Aktivace droždí
Droždí můžeme nejprve aktivovat smícháním s odměřenou vlažnou vodou (ne více než 49°C) a lžičkou cukru. Čerstvé droždí je lepší před ponořením do vody nadrolit na menší kousky, aby se ve vodě snáze rozmělnilo.
Všechny typy droždí ve vodě promícháme a necháme v klidu. Aktivace urychluje proces kynutí a dává nám jistotu, že bude droždí v těstě rovnoměrně rozloženo.
3) Smíchání sypkých ingrediencí
Do mísy nejprve odvážíme 500g mouky, ze které odebereme asi 50g (1/3 hrnečku) a necháme ji stranou (bude sloužit k pomoučení při hnětení). Do mísy přidáme sůl a vše lehce prsty promícháme.
4) Zadělání těsta
Nalijeme vodu s droždím do mísy s mouku, přidáme olivový olej, vše smícháme dohromady a hněteme.
a) Použijeme mixér s hnětacím hákem, který zapneme na střední rychlost a necháme pracovat cca 6-7 minut.
b) Vše zpracujeme postaru, rukama:
1) Můžeme vytvořit pomyslnou sopku z mouky, do jejíhož středu následně vlijeme vodu s droždím a směs zahušťujeme přidáváním mouky z okrajů (tak jako na přiloženém obrázku).
2) Jednodušší způsob je vše smíchat v dostatečně velké míse, ze začátku k míchání použijeme, třeba lžíci nebo pevnou vařečku. Suroviny mícháme dokud se nevytvoří celistvý kus těsta, který z mísy i se zbylou mouku vyklopíme na pracovní plochu a těsto hněteme asi 10 minut.
Plochu i ruce můžeme pravidelně moučit předem odebranou moukou tak, aby těsto příliš nelepilo. Pokud nám při hnětení dojde odebraná mouka, snažíme se nepřidávat více mouky, než je v receptu. Vzhledem k hydrataci je lepivost těsta očekávaná a žádoucí. Je tedy lepší mouku příliš nepřidávat, změnili bychom tak poměr tekuté/sypké ingredience v receptu a potažmo tak i vlastnosti těsta.
Jak postupovat při hnětení zjistíte v tomto článku.
5) Porcování těsta
Těsto rozdělíme na 4 stejně velké části, k tomu může velmi dobře posloužit vroubkovaný nůž (jedna porce = 220-235g). Z jednotlivých porcí následně vytvarujeme bochánky.
Těsto porcujeme hned před prvním kynutím, aby bylo při následném tvarování placky poddajné a příliš se nestahovalo. Chceme-li, můžeme těsto dělit až po vykynutí, pravděpodobně se ale bude hodně stahovat, abychom nepoddajnosti zamezili, stačí jej nechat 5-10 minut po naporcování odpočinout.
6) První kynutí
Aby těsto správně kynulo, potřebuje vhodné podmínky. Zásadní je, aby nekynulo nepřikryté na pracovní ploše, na povrchu těsta by se pak vytvořila ztvrdlá krusta. Těsto můžeme nechat na pracovní ploše, pomoučit jej a překrýt pořádně pomoučenou utěrkou nebo potravinářskou folií. Můžeme jej také vložit do pomoučeného plechu, který překryjeme potravinářskou folií nebo druhým plechem.
Těsto necháme kynout 1,5 hodiny v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici. Pokud je pokojová teplota 23°C a více (v létě), stačí třeba i hodina. Zásadní pro nás je, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. (více o kynutí ve článku Droždí, čas, tepl/...)
7) příprava zbylých ingrediencí
Po vykynutí těsta můžeme pokračovat již bez ustání, proto si během kynutí připravíme zbylé ingredience na pizzu - nakrájíme papriku, cibuli, salám na velikost dle libosti, nastrouháme sýr a připravíme si 4 kusy pečícího papíru. V misce si můžeme smíchat pasírovaná rajčata se sušeným česnekem a můžeme přidat třeba i olivový olej, sušenou bazalku a oregano.
8)Vytvoření placek z bochánků
Ještě než začneme vyvalovat placky, zapneme troubu na 250°C, pokud chceme péct na kameni, je vhodné troubu zapnout alespoň 30 minut před vkládáním pizzy. Pokud máme málo plechů, můžeme nechat v troubě jeden plech dnem vzhůru, na který budeme následně jednotlivé pizzy sesouvat například z mřížky.
Na pomoučenou pracovní plochu vložíme bochánek, který vytvarujeme do kulaté placky. Nejsnáze se placka vyválí válečkem, můžeme ale udělat i pravou Neapolitanu a použít jen ruce (správná Neapolitana se vyznačuje tenkým těstem ve středu s tlustým okrajem, perfektně kulatá pizza není žádoucí).
Postup: Nejprve těsto pěstí od středu vytlačujeme, když má průměr cca 10cm, chytíme jej za okraj a neustále přechytáváme – okraj se ztenčuje a průměr pizzy se zvětšuje.
Po vytvarování placku přesuneme na pečící papír, s jednotlivými pizzami se pak lépe manipuluje.
9) Náplň
Pizza placku nejprve potřeme připraveným rajským protlakem a následně doplníme zbylé ingredience. (přidáváme-li koření – měli bychom jej potřít olejem, viz Tipy)
10) Pečení
Pečeme na 250°C 8-15 minut, podle trouby plech v půlce pečení otáčíme.
Máme-li omezené množství plechů, uchystanou pizzu i s pečícím papírem přesuneme na mřížku/dřevěné prkénko, ze které ji sesuneme na obrácený plech v rozehřáté troubě. Prakticky tak simulujeme pečící kámen, na kterém by se měla pizza normálně péct.
11) Chladnutí
Hned po vytažení pizzu sesuneme z pečícího papíru na mřížku, tak aby se těsto nezapotilo a udrželo si svou křupavost.
12) Poslední ingredience
Na pizzu přidáme čerstvou bazalku a lehce ji zakápneme olivovým olejem.
13) Servírujeme ještě horké