Ciabatta je italské slovo pro pantofli/bačkoru, což mnohé napovídá o vzhledu tohoto vynikajícího pečiva. Ono se není čemu divit, když se jedná o těsto s vysokou hydratací (vysokým podílem vody). Správně upečená ciabatta by neměla být příliš vysoká, naopak! Pečivo by mělo být relativně placaté, ale zároveň pořádně nadýchané s velmi jemnou strukturou střídky, kůrka nemusí být křupavá jako u bagety.
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír (pečící kámen), mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček/hrnec na zapaření trouby, mřížku na vychladnutí
Videorecept:
Krátký popis postupu:
V nádobě smícháme vlažnou vodu, cukr a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut
V míse smícháme mouku a sůl (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej rovnou do mouky)
Do mísy s mouku přidáme vodu s droždím, olej (volitelný) a vše lžící/vařečkou smísíme do celistvého těsta
Těsto hněteme lžicí/vařečkou asi 1 minutu
Necháme 5 minut odpočinout
Těsto ještě jednou hněteme lžicí nebo vařečkou cca 1 minutu a následně necháme 12 minut odpočinout
Mokrýma rukama překládáme těsto ze všech čtyř stran (viz video 0:56)
Překládání těsta opakujeme ještě 3x, vždy s intervalem 12 minut
Naposledy přeložené těsto necháme kynout 20 minut
Těsto vyklopíme na velkoryse pomoučenou pracovní plochu, silně pomoučíme i povrch těsta, které následně vytvarujeme do přibližného tvaru obdélníku
V této fázi pracujeme s těstem opatrně, nechceme, aby splasklo
S použitím pekařské stěrky nebo podobného náčiní těsto rozdělíme na 4 bochánky, které následně přesuneme na plech k pečení (běžně se ciabatty nechávají kynout v couche, tento recept je ale záměrně zjednodušený)
Ciabatty se na stěrku "nabírají" nejlépe svižným pohybem ruky
Ciabatty necháme 35 minut přikryté kynout
10 minut před koncem kynutí předehřejeme troubu na 250°C (po vsazení pečiva do trouby se teplota sníží na 230°C)
Pečeme-li na kameni, předehříváme troubu cca 30 minut před pečením (dle kamene)
Pečeme na 230°C 5 minut s párou, následně 10-15 minut bez páry
Necháme vychladnout na mřížce
Vychladlé servírujeme jako panini nebo ještě teplé servírujeme k jídlu, např. salátu
Alternativy receptu
Do těsta lze přidat i rozkrájené olivy, 17.5 g na 100g mouky (k tomuto receptu tedy 70 g krájených oliv)
Příjemným chuťovým obohacením je zkombinováním hladké pšeničné mouky 00 extra s celozrnnou pšeničnou moukou v poměru 4:1 (00:celozrnná)
Ciabattu lze dochutit kombinací sušených rajčat a oregana/bazalky