Domácí ciabatta

11. leden 2022 | 17.17 |
blog › 
Recepty › 
Domácí ciabatta

ciabatta

Ciabatta je italské slovo pro pantofli/bačkoru, což mnohé napovídá o vzhledu tohoto vynikajícího pečiva. Ono se není čemu divit, když se jedná o těsto s vysokou hydratací (vysokým podílem vody). Správně upečená ciabatta by neměla být příliš vysoká, naopak! Pečivo by mělo být relativně placaté, ale zároveň pořádně nadýchané s velmi jemnou strukturou střídky, kůrka nemusí být křupavá jako u bagety.

Základní informace:

4 porce

hydratace: 75%

základní množství (g)

základní množství "hrnečkově" (250ml)

pekařská procenta (%)

1 ciabatta

hladká pšeničná mouka

400

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="144">

3 hrnečky

100

100

voda

300

1 a 1/5 hrnečku

75

75

sůl

8

zarovnaná lžička

2

2

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-menší polovina kostky; s- balíček bez části

č-5,2; s-1,7

č-5.25; s-1.75

olivový olej (volitelné)

12

lžíce

3

3

cukr

6 (zarovnaná lžička)

zarovnaná lžička

1,5

1.5

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír (pečící kámen), mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, hrníček/hrnec na zapaření trouby, mřížku na vychladnutí

Videorecept:

Krátký popis postupu:

  • V nádobě smícháme vlažnou vodu, cukr a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut
  • V míse smícháme mouku a sůl (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej rovnou do mouky)
  • Do mísy s mouku přidáme vodu s droždím, olej (volitelný) a vše lžící/vařečkou smísíme do celistvého těsta
  • Těsto hněteme lžicí/vařečkou asi 1 minutu
  • Necháme 5 minut odpočinout
  • Těsto ještě jednou hněteme lžicí nebo vařečkou cca 1 minutu a následně necháme 12 minut odpočinout
  • Mokrýma rukama překládáme těsto ze všech čtyř stran (viz video 0:56)
  • Překládání těsta opakujeme ještě 3x, vždy s intervalem 12 minut
  • Naposledy přeložené těsto necháme kynout 20 minut
  • Těsto vyklopíme na velkoryse pomoučenou pracovní plochu, silně pomoučíme i povrch těsta, které následně vytvarujeme do přibližného tvaru obdélníku
  • V této fázi pracujeme s těstem opatrně, nechceme, aby splasklo
  • S použitím pekařské stěrky nebo podobného náčiní těsto rozdělíme na 4 bochánky, které následně přesuneme na plech k pečení (běžně se ciabatty nechávají kynout v couche, tento recept je ale záměrně zjednodušený)
    • Ciabatty se na stěrku "nabírají" nejlépe svižným pohybem ruky
  • Ciabatty necháme 35 minut přikryté kynout
  • 10 minut před koncem kynutí předehřejeme troubu na 250°C (po vsazení pečiva do trouby se teplota sníží na 230°C)
    • Pečeme-li na kameni, předehříváme troubu cca 30 minut před pečením (dle kamene)
  • Pečeme na 230°C 5 minut s párou, následně 10-15 minut bez páry
  • Necháme vychladnout na mřížce
  • Vychladlé servírujeme jako panini nebo ještě teplé servírujeme k jídlu, např. salátu

Alternativy receptu

  • Do těsta lze přidat i rozkrájené olivy, 17.5 g na 100g mouky (k tomuto receptu tedy 70 g krájených oliv)
  • Příjemným chuťovým obohacením je zkombinováním hladké pšeničné mouky 00 extra s celozrnnou pšeničnou moukou v poměru 4:1 (00:celozrnná)
  • Ciabattu lze dochutit kombinací sušených rajčat a oregana/bazalky

Zpět na hlavní stranu blogu