prvorepubliková maková nádivka do koláčů

7. říjen 2022 | 12.45 |
blog › 
prvorepubliková maková nádivka do koláčů

Pečeme-li tradiční koláčky/rohlíčky/koláče, nebylo by naškodu do takových koláčů přidat i nádivku podle tradiční receptury. Proto si v tomto doplňujícím receptu představíme makovou nádivku, která se datuje až do období první republiky. Některé ingredience se mohou zdát netradiční, ale věřte, že vás určitě osloví.

Ingredience:

Základní množství (g)

mletý mák

100

plnotučné mléko

235

cukr

60

máslo

5

vanilka (lze nahradit lžicí vanilkového extraktu)

½ lusku

med

20

skořice

½ lžičky

strouhaný perník (může být nahrazen piškotem)

30

Postup:

  • Z vanilkového lusku vyškrábneme zrníčka, která necháme bokem
  • Do hrnce dáme mléko + vanilkový lusk a za stálého míchání ohřejeme
  • Přidáme mák a cukr, vaříme dokud mák nezměkne
  • Ze směsi vytáhneme vanilkový lusk
  • Sundáme směs z plotny, přidáme máslo, strouhaný perník, skořici, vanilková semínka, citronovou kůru a med
  • Vše řádně promícháme a necháme vychladnout

Zpět na hlavní stranu blogu