Jednoduchá vánočka „ze šesti“

21. prosinec 2020 | 11.21 |
blog › 
Recepty › 
Jednoduchá vánočka „ze šesti“

Vánočka

Vánoce si málokdo dovede představit bez klasické české vánočky. Tu si můžeme koupit, anebo sami upéct doma. Asi nikdo nebude rozporovat když řeknu, že čerstvá domácí vánočka je podstatně chutnější, levnější a ještě krásně provoní domov. Proč si ji tedy neupéct?

Základní informace:

1 vánočka ze šesti pramenů

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

polohrubá mouka

150

1 hrneček

45

hladká mouka

1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="147">

180

1 a 1/3 hrnečku

55

vlažné mléko

120

½ hrnečku

36

sůl

4,5

½ zarovnané lžičky

1,5

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-18; s-7

č-menší polovina kostky; s- balíček

č-5,5; s-2,1

rozpuštěné máslo

60g

1/5 balení

18

cukr

60g

3 vrchovaté lžíce

18

rozinky

20g

1 lžíce

6

vejce

1 (M)

1vejce

18

drcené mandle

7g

1 lžíce

2,1

mandle lupínky

5g

1 lžíce

1,5

vejce na pomašlování

1 (M)

1vejce

18

vanilkový cukr

4

polovina sáčku

1,2

citronová kůra

podle preferencí

podle preferencí

podle preferencí

rum (tuzemák)

cca 0,5 dcl

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelitová taška, mašlovačka na pomazání vejcem, mřížka na vychladnutí, pomoučená utěrka.

Krátký popis postupu:

  • Ideálně 6 hodin před pečením vytáhneme z lednice vybrané ingredience tak, aby dosáhly pokojové teploty. Rozinky necháme vyluhovat v rumu.
  • Odvážíme mouku, ze které odebereme cca 30g na pomoučení.
  • V nádobě vytvoříme do odvážené mouky ve středu důlek, do kterého nadrolíme droždí, přidáme cca 1/3 cukru, zalijeme mlékem a necháme 10 minut vzejít omládek (kvásek).
  • Přidáme zbytek cukrů (běžný i vanilkový), vejce, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a na okraj (tak aby nepřišlo ke styku s droždím) přidáme sůl.
  • Vše smícháme dohromady a následně hněteme v míse, postupně přidáváme moku, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy (můžeme přidat i nad rámec receptu).
  • Jakmile se těsto přestane lepit na stěny mísy, přendáme jej na vál a hněteme cca 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou. Těsto by ve finále nemělo být lepivé a nemělo by tak vyžadovat moučení. (návod:Jak na hnětení)
  • V závěru hnětení přidáme i drcené mandle a rozinky.
  • Necháme kynout hodinu v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici→těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem (více o časech kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť).
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 6 dílů (každý cca 105g), ze kterých vytvarujeme mírně podlouhlé bochánky a necháme cca 15 minut odpočinout (2. kynutí).
  • Na pracovní ploše vyválíme z bochánků jednotlivé prameny vánočky o délce 30-35 cm.
  • Prameny spojíme na konci a zatížíme třeba hrníčkem. Pleteme podle videa nebo obrázku níže.
  • Necháme přikryté kynout 1-1,5 hodiny na plechu s pečícím papírem.
  • 10 minut před koncem kynutí začneme předehřívat troubu na 180°C, rozšleháme vejce a připravíme si mandle - lupínky.
  • Vánočku potřeme vejcem – dbáme i na spodní okrajové části (vánočka se při pečení zvedne) – následně posypeme mandlemi.
  • Vánočku vsadíme do trouby a snížíme teplotu na 160°C.
  • Pečeme 40-45 minut na 160°C, podle potřeby plech s vánočkou otáčíme.
  • Po vytažení z trouby necháme vychladnout na mřížce.

Jak uplést vánočku:

Jak uplest vanocku

Videorecept:

Zpět na hlavní stranu blogu