Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Vánoce si málokdo dovede představit bez klasické české vánočky. Tu si můžeme koupit, anebo sami upéct doma. Asi nikdo nebude rozporovat když řeknu, že čerstvá domácí vánočka je podstatně chutnější, levnější a ještě krásně provoní domov. Proč si ji tedy neupéct?
1 vánočka ze šesti pramenů
|
základní množství (g) |
objemové vyjádření (hrneček=250ml) |
|
polohrubá mouka |
150 |
1 hrneček |
45 |
hladká mouka |
180 |
1 a 1/3 hrnečku |
55 |
vlažné mléko |
120 |
½ hrnečku |
36 |
sůl |
4,5 |
½ zarovnané lžičky |
1,5 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-18; s-7 |
č-menší polovina kostky; s- balíček |
č-5,5; s-2,1 |
rozpuštěné máslo |
60g |
1/5 balení |
18 |
cukr |
60g |
3 vrchovaté lžíce |
18 |
rozinky |
20g |
1 lžíce |
6 |
vejce |
1 (M) |
1vejce |
18 |
drcené mandle |
7g |
1 lžíce |
2,1 |
mandle lupínky |
5g |
1 lžíce |
1,5 |
vejce na pomašlování |
1 (M) |
1vejce |
18 |
vanilkový cukr |
4 |
polovina sáčku |
1,2 |
citronová kůra |
podle preferencí |
podle preferencí |
podle preferencí |
rum (tuzemák) |
cca 0,5 dcl |
|
|
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelitová taška, mašlovačka na pomazání vejcem, mřížka na vychladnutí, pomoučená utěrka.