Hamburgerové housky, bulky nebo briošky jsou silně spjaty s hamburgerovým či trhaným masem a správnou domácí grilovačkou. Proč si tedy neupéct domácí bulky bez zbytečných aditiv a konzervantů? Recept je velmi jednoduchý a v závěru se vám odmění velmi jemným, nadýchaným pečivem, které se úplně rozplyne na jazyku.
Tyto bulky však nemusíte použít jen při přípravě hamburgerů. Můžete je jednoduše namazat máslem s marmeládou, nebo jakoukoliv jinou kombinací, která je vám nejvíc po gustu. Slibuji, že to bude příjemná změna oproti klasicky používanému pečivu!
Zástěra/staré tričko, 2 plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, mašlovačka na pomazání, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky
Videorecept
Krátký popis postupu:
Smícháme v nádobě vlažnou vodu, lžičku cukru a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut.
Z odvážené mouky odebereme cca 40g (1/4 hrnečku) a necháme bokem
V míse smícháme zbylou mouku, cukr a sůl
Do mísy přidáme vodu s droždím, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo
Vše smícháme dohromady a následně ručně hněteme 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou, můžeme přidat i mouku navíc. (návod: Jak na hnětení)
Těsto by mělo být lepivé, ale nemá ulpívat na prstech nebo silikonové stěrce
Hnětení v mixéru – 7 minut
Necháme kynout 70 minut nebo do zdvojnásobení objemu. Těsto může kynout i přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
Těsto rozdělíme na 8 stejných částí, ze kterých vytvarujeme bochánky (jeden bochánek = cca 95 g) a necháme přikryté 10 minut odpočinout
Z jednotlivých bochánků vytvarujeme asi1.5 cm tlusté placky, kterými vyložíme plech
Placky necháme cca 45 min. přikryté kynout v pokojové teplotě.
10 min. před koncem kynutí zapneme troubu na 220 °C (teplota v troubě po vsazení briošek klesne na kýžených 200°C)
Připravíme si směs na pomašlování: rozšleháme vejce s 20 ml vody a špetkou soli
Vykynuté bulky pomašlujeme a posypeme sezamovými semínky
Pečeme na 200°C 15-20 minut
Bulky ihned po vytažení necháme chladnout na mřížce
Tipy:
Směs na pomašlování dodává bulkám lesklý vzhled a kaštanově hnědou barvu, zároveň pomáhá udržet sezamová semínka na povrchu pečiva
Do směsi na pomašlování se přidává sůl, neboť pomáhá rozdělit proteinová vlákna z vejce, výsledný vzhled bulek bude podstatně uhlazenější a jednotnější
Bulky můžeme po vytažení z trouby opatrně pomašlovat rozpuštěným máslem. Briošky tak získají máslově hedvábnou kůrku
Způsob, jak vyložíme bulky na plech může výrazně ovlivnit tvrdost okrajů
Budou-li bulky méně než 3 cm od sebe, pravděpodobně se spojí (což může být žádoucí), okraje budou měkké a bulka se bude snáze rozkrajovat
Naopak při větší vzdálenosti jednotlivých bulek se na okrajích bulek vytvoří tvrdší kůrka
Starší nebo zbylé bulky můžeme na rozkrojené straně pomazat máslem nebo majonézou a lehce opéct na pánvi. Výslednou bulku si můžete dát jen tak bez dalších ingrediencí → jsou opravdu vynikající