Hamburgerové bulky

15. srpen 2021 | 13.25 |
blog › 
Recepty › 
Hamburgerové bulky

hamburger bulka

Hamburgerové housky, bulky nebo briošky jsou silně spjaty s hamburgerovým či trhaným masem a správnou domácí grilovačkou. Proč si tedy neupéct domácí bulky bez zbytečných aditiv a konzervantů? Recept je velmi jednoduchý a v závěru se vám odmění velmi jemným, nadýchaným pečivem, které se úplně rozplyne na jazyku.

Tyto bulky však nemusíte použít jen při přípravě hamburgerů. Můžete je jednoduše namazat máslem s marmeládou, nebo jakoukoliv jinou kombinací, která je vám nejvíc po gustu. Slibuji, že to bude příjemná změna oproti klasicky používanému pečivu!

Základní informace:

8 porcí (1 brioška = 54 g mouky)

hydratace: 44%

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 brioška (g)

hladká pšeničná mouka

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="90">

430

3 a 1/5 hrnečku

100

54

voda

190

¾ hrnečku

44

24

sůl

11

vrchovatá lžička

2.5

1.37

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-5; s-1,6

č-2.62; s-0.87

rozpuštěné máslo

30

3 lžíce

7

3.75

cukr

40

3 zarovnané lžíce

9.3

5

vejce (M)

1 kus

1 kus

14

1/8

směs na pomašlování briošek

vejce

1kus

voda

1 lžíce (20ml)

sůl

Špetka (2g)

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, 2 plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, mašlovačka na pomazání, mřížku na vychladnutí, hrníček na odebrání mouky

Videorecept

Krátký popis postupu:

  • Smícháme v nádobě vlažnou vodu, lžičku cukru a čerstvé droždí. Necháme stát asi 5 minut.
  • Z odvážené mouky odebereme cca 40g (1/4 hrnečku) a necháme bokem
  • V míse smícháme zbylou mouku, cukr a sůl
  • Do mísy přidáme vodu s droždím, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo
    • Vše smícháme dohromady a následně ručně hněteme 10 minut, při hnětení moučíme pracovní plochu a ruce odebranou moukou, můžeme přidat i mouku navíc. (návod: Jak na hnětení)
      • Těsto by mělo být lepivé, ale nemá ulpívat na prstech nebo silikonové stěrce
    • Hnětení v mixéru – 7 minut
  • Necháme kynout 70 minut nebo do zdvojnásobení objemu. Těsto může kynout i přes noc v lednici (více o kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť)
  • Těsto rozdělíme na 8 stejných částí, ze kterých vytvarujeme bochánky (jeden bochánek = cca 95 g) a necháme přikryté 10 minut odpočinout
  • Z jednotlivých bochánků vytvarujeme asi1.5 cm tlusté placky, kterými vyložíme plech
  • Placky necháme cca 45 min. přikryté kynout v pokojové teplotě.
  • 10 min. před koncem kynutí zapneme troubu na 220 °C (teplota v troubě po vsazení briošek klesne na kýžených 200°C)
  • Připravíme si směs na pomašlování: rozšleháme vejce s 20 ml vody a špetkou soli
  • Vykynuté bulky pomašlujeme a posypeme sezamovými semínky
  • Pečeme na 200°C 15-20 minut
  • Bulky ihned po vytažení necháme chladnout na mřížce

Tipy:

  • Směs na pomašlování dodává bulkám lesklý vzhled a kaštanově hnědou barvu, zároveň pomáhá udržet sezamová semínka na povrchu pečiva
  • Do směsi na pomašlování se přidává sůl, neboť pomáhá rozdělit proteinová vlákna z vejce, výsledný vzhled bulek bude podstatně uhlazenější a jednotnější
  • Bulky můžeme po vytažení z trouby opatrně pomašlovat rozpuštěným máslem. Briošky tak získají máslově hedvábnou kůrku
  • Způsob, jak vyložíme bulky na plech může výrazně ovlivnit tvrdost okrajů
    • Budou-li bulky méně než 3 cm od sebe, pravděpodobně se spojí (což může být žádoucí), okraje budou měkké a bulka se bude snáze rozkrajovat
    • Naopak při větší vzdálenosti jednotlivých bulek se na okrajích bulek vytvoří tvrdší kůrka
  • Starší nebo zbylé bulky můžeme na rozkrojené straně pomazat máslem nebo majonézou a lehce opéct na pánvi. Výslednou bulku si můžete dát jen tak bez dalších ingrediencí → jsou opravdu vynikající

Zpět na hlavní stranu blogu