Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
S Velikonocemi se pojí celá škála tradičního pečiva a mazanec se do této skupiny také řadí. Co když nás ale tradiční způsoby jeho přípravy už omrzely? Můžeme toto pečivo nějak pozměnit, aniž bychom pošlapali zavedené tradice? Odpovědí může být následující recept na mazanec, který je novátorský hned ve dvou věcech: Je zaplétaný a v ingrediencích chybí rozinky, které jsou nahrazeny vlašskými ořechy. Struktura je tedy zajímavě křupavá, pojďte si tedy upéct tento ořechový a pletený mazanec.
|
základní množství (g) |
objemové vyjádření (hrneček=250ml) |
|
350 |
2 a ½ hrníčku |
100 |
|
plnotučné mléko (3.5%) |
150 |
2/3 hrníčku |
43 |
sůl |
4 |
½ vrchovaté lžičky |
1 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-21; s-7 |
č-polovina kostky; s- balíček |
č-6, s-2 |
vanilkový cukr |
10 |
půl sáčku |
3 |
cukr |
60 |
2 a ½ vrchovaté lžíce |
17 |
máslo |
60 |
2 lžíce |
17 |
mletý anýz |
špetka |
špetka |
- |
strouhaný muškátový oříšek |
špetka |
špetka |
- |
sekané mandle |
30 |
3 vrchovaté lžíce |
8.5 |
sekané vlašské ořechy |
50 |
4 vrchovaté lžíce |
14 |
vejce |
1 |
1 kus |
17 |
směs na pomašlování:
vejce |
1kus |
voda |
1 lžíce (20ml) |
sůl |
špetka |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelit na přikrytí při kynutí, mašlovačka, mřížka na vychladnutí
Videorecept:
Poznámky:
Postup:
Alternativy receptu:
Servírování:
Obrázkový návod zapletení: