Zapletený oříškový mazanec

17. červen 2022 | 13.42 |
blog › 
Recepty › 
Zapletený oříškový mazanec

mazanec - titulka

S Velikonocemi se pojí celá škála tradičního pečiva a mazanec se do této skupiny také řadí. Co když nás ale tradiční způsoby jeho přípravy už omrzely? Můžeme toto pečivo nějak pozměnit, aniž bychom pošlapali zavedené tradice? Odpovědí může být následující recept na mazanec, který je novátorský hned ve dvou věcech: Je zaplétaný a v ingrediencích chybí rozinky, které jsou nahrazeny vlašskými ořechy. Struktura je tedy zajímavě křupavá, pojďte si tedy upéct tento ořechový a pletený mazanec.

Ingredience:

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

hladká pšeničná mouka

350

2 a ½ hrníčku

1cm" width="116">

100

plnotučné mléko (3.5%)

150

2/3 hrníčku

43

sůl

4

½ vrchovaté lžičky

1

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-6, s-2

vanilkový cukr

10

půl sáčku

3

cukr

60

2 a ½ vrchovaté lžíce

17

máslo

60

2 lžíce

17

mletý anýz

špetka

špetka

-

strouhaný muškátový oříšek

špetka

špetka

-

sekané mandle

30

3 vrchovaté lžíce

8.5

sekané vlašské ořechy

50

4 vrchovaté lžíce

14

vejce

1

1 kus

17

směs na pomašlování:

vejce

1kus

voda

1 lžíce (20ml)

sůl

špetka

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelit na přikrytí při kynutí, mašlovačka, mřížka na vychladnutí

Videorecept:

Poznámky:

  • Mazanec má velmi vysoký obsah tuku, proto kyne velmi pomalu
  • Mazanec se tradičně připravuje na Bílou sobotu

Postup:

  • S dostatečným časovým předstihem vytáhneme z lednice suroviny tak, aby dosáhly pokojové teploty
  • Do nádoby s mlékem přidáme lžičku cukru a nadrolíme čerstvé droždí, vše promícháme
  • V míse smícháme mouku, sůl, zbytek cukru, vanilkový cukr, muškátový oříšek, anýz, sekané mandle a sekané ořechy tak, aby se uprostřed mísy vytvořil důlek (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej přímo do mouky)
  • Mléko s droždím vlijeme do nádoby s moukou, přidáme rozpuštěné máslo a vejce
  • Vše smícháme dohromady a následně hněteme cca 10 minut, pokud se těsto příliš lepí, můžeme přidat mouku i nad rámec receptu (návod:Jak na hnětení)
  • Necháme kynout 70 minut v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici→těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem (více o časech kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť).
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly (každý cca185 g), ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme cca 20 minut odpočinout (2. kynutí).
  • Z bochánků vytvarujeme prameny a zapleteme mazanec podle návodu:
    • viz videorecept čas 1:46 ,obrázkový návod návod níže, nebo tento odkaz
  • Necháme přikryté kynout 70-90 minut na plechu s pečícím papírem.
    • Že mazanec není překynutý poznáme tak, že po lehkém stisknutí prstem v těstě nezůstává důlek, ale těsto se vrací zpět
  • 10 minut před koncem kynutí začneme předehřívat troubu na 180°C (teplota po otevření klesne na 160°C)
  • Připravíme si směs na pomašlování: rozšleháme vejce s 20 ml vody a špetkou soli
  • Mazanec pomašlujeme připravenou směsí – dbáme i na spodní okrajové části (mazanec se při pečení lehce zvedne)
  • Pomašlovaný mazanec můžeme posypat mandlemi – lupínky
  • Pečeme na 160°C 40 – 50 minut
  • Kontrolujeme po 20 minutách, pokud mazanec příliš tmavne, přikryjeme jej alobalem
  • Po vytažení z trouby necháme vychladnout na mřížce.

Alternativy receptu:

  • Pomašlovaný mazanec můžeme posypat mandlemi lupínky, v původním receptu se však mandle přidávají jen do těsta
  • Recept lze doplnit 40g kandovaného ovoce, nebo rozinek

Servírování:

  • nejlépe chutná jen s máslem, chceme-li jej ale ještě více dosladit, můžeme krajíce potřít i medem

Obrázkový návod zapletení:

zapletení mazance 1

Zpět na hlavní stranu blogu