S Velikonocemi se pojí celá škála tradičního pečiva a mazanec se do této skupiny také řadí. Co když nás ale tradiční způsoby jeho přípravy už omrzely? Můžeme toto pečivo nějak pozměnit, aniž bychom pošlapali zavedené tradice? Odpovědí může být následující recept na mazanec, který je novátorský hned ve dvou věcech: Je zaplétaný a v ingrediencích chybí rozinky, které jsou nahrazeny vlašskými ořechy. Struktura je tedy zajímavě křupavá, pojďte si tedy upéct tento ořechový a pletený mazanec.
Zástěra/staré tričko, plech na pečení, pečící papír, alobal, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, igelit na přikrytí při kynutí, mašlovačka, mřížka na vychladnutí
Videorecept:
Poznámky:
Mazanec má velmi vysoký obsah tuku, proto kyne velmi pomalu
Mazanec se tradičně připravuje na Bílou sobotu
Postup:
S dostatečným časovým předstihem vytáhneme z lednice suroviny tak, aby dosáhly pokojové teploty
Do nádoby s mlékem přidáme lžičku cukru a nadrolíme čerstvé droždí, vše promícháme
V míse smícháme mouku, sůl, zbytek cukru, vanilkový cukr, muškátový oříšek, anýz, sekané mandle a sekané ořechy tak, aby se uprostřed mísy vytvořil důlek (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej přímo do mouky)
Mléko s droždím vlijeme do nádoby s moukou, přidáme rozpuštěné máslo a vejce
Vše smícháme dohromady a následně hněteme cca 10 minut, pokud se těsto příliš lepí, můžeme přidat mouku i nad rámec receptu (návod:Jak na hnětení)
Necháme kynout 70 minut v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici→těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem (více o časech kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť).
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly (každý cca185 g), ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme cca 20 minut odpočinout (2. kynutí).
Z bochánků vytvarujeme prameny a zapleteme mazanec podle návodu:
viz videorecept čas 1:46 ,obrázkový návod návod níže, nebo tento odkaz
Necháme přikryté kynout 70-90 minut na plechu s pečícím papírem.
Že mazanec není překynutý poznáme tak, že po lehkém stisknutí prstem v těstě nezůstává důlek, ale těsto se vrací zpět
10 minut před koncem kynutí začneme předehřívat troubu na 180°C (teplota po otevření klesne na 160°C)
Připravíme si směs na pomašlování: rozšleháme vejce s 20 ml vody a špetkou soli
Mazanec pomašlujeme připravenou směsí – dbáme i na spodní okrajové části (mazanec se při pečení lehce zvedne)
Pomašlovaný mazanec můžeme posypat mandlemi – lupínky
Pečeme na 160°C 40 – 50 minut
Kontrolujeme po 20 minutách, pokud mazanec příliš tmavne, přikryjeme jej alobalem
Po vytažení z trouby necháme vychladnout na mřížce.
Alternativy receptu:
Pomašlovaný mazanec můžeme posypat mandlemi lupínky, v původním receptu se však mandle přidávají jen do těsta
Recept lze doplnit 40g kandovaného ovoce, nebo rozinek
Servírování:
nejlépe chutná jen s máslem, chceme-li jej ale ještě více dosladit, můžeme krajíce potřít i medem