Prvorepublikové jidáše

1. duben 2022 | 12.45 |
blog › 
Recepty › 
Prvorepublikové jidáše

jidáše

 Pokud se chystáte upéct lahodné jidáše na Zelený čtvrtek, nebo se vám jen postesklo po lahodné chuti tohoto sladkého kynutého pečiva, potom jste na správné adrese! Přinášíme generacemi prověřený recept na tradiční jidáše, který bude stoprocentně lahodit vašim choťovým buňkám! Součástí receptu je i pravá vanilka, takže jedinečná chuť je zaručena. Pojďte si upéct toto vynikající pečivo, recept je opravdu jednoduchý. 

Základní informace:

12 porcí (1 porce=42 g mouky= 1 jidáš)

základní množství (g)

objemové vyjádření (hrneček=250ml)

pekařská procenta (%)

1 jidáš (g)

hladká pšeničná mouka

500

1cm; padding-bottom: 0.1cm; padding-left: 0.09cm; padding-right: 0cm" width="123">

3 a 3/4 hrnečku

100

41,5

Plnotučné mléko (3.5%)

250

1 hrneček

50

21

sůl

5

½ lžičky

1

0,4

droždí (č=čerstvé; s=sušené)

č-21; s-7

č-polovina kostky; s- balíček

č-4,2; s-1,4

č-1,75; s-0,6

vanilkový lusk

polovina lusku

polovina lusku

--

1/24 lusku

rozpuštěné máslo

100

3 a ½ lžíce (vrchovaté)

20

8,3

cukr

70

3 lžíce (vrchovaté)

14

6

citronová kůra

z poloviny citronu

z poloviny citronu

--

1/24 citronu

žloutky

2

2

9,5

1/6 žloutku

směs na pomašlování

žloutek

1

voda

2 lžíce (40ml)

sůl

špetka

Co ještě potřebujeme:

Zástěra/staré tričko, 2 plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mašlovačka na pomazání směsí, mřížku na vychladnutí

Videorecept:

Postup:

  • S dostatečným časovým předstihem vytáhneme z lednice mléko tak, aby dosáhlo pokojové teploty.
  • Do nádoby s mlékem přidáme lžičku cukru, vanilková semínka z poloviny lusku a nadrolíme čerstvé droždí.
  • V míse smícháme mouku, sůl, zbytek cukru, drcené mandle a citronovou kůru (používáme-li sušené/instantní droždí dáme jej přímo do mouky).
  • Mléko s droždím vlijeme do nádoby s moukou, přidáme rozpuštěné máslo a dva žloutky
  •  Vše smícháme dohromady a následně hněteme cca 10 minut, pokud se těsto příliš lepí, můžeme přidat mouku i nad rámec receptu. (návod:Jak na hnětení)
  • Necháme kynout 70 minut v pokojové teplotě, nebo přes noc v lednici→těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem (více o časech kynutí ve článku Droždí, čas, teplota a chuť).
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů (každý cca 80g), ze kterých vytvarujeme bochánky a necháme cca 20 minut odpočinout (2. kynutí).
  • Z bochánků vyválíme prameny a zapleteme jidáše (viz. video 1:30)
  • Necháme přikryté kynout 1 hodinu (nebo do zdvojnásobení objemu) na plechu s pečícím papírem.
  • 10 minut před koncem kynutí začneme předehřívat troubu na 180°C (teplota po otevření klesne na 160°C)
  • Připravíme si směs na pomašlování: rozšleháme žloutek s 40 ml vody a špetkou soli
  • Jidáše potřeme připravenou směsí – dbáme i na spodní okrajové části (jidáše se při pečení lehce zvednou).
  • Pečeme na 160°C 15 – 20 minut.
  • Po vytažení z trouby necháme vychladnout na mřížce.
    • Jidáše lze ještě teplé pomazat rozpuštěným medem.

Alternativy receptu:

Hned po upečení lze jidáše ještě pomazat rozpuštěným medem. Osobně se této alternativě vyhýbám, protože je výsledkem poměrně ulepené pečivo, se kterým se hůř manipuluje. Raději volím tradiční způsob servírování↓, který je chuťově lepší.

Servírování:

Tradičně se jidáše servírují (vychladlé) namazané máslem a medem.

Zpět na hlavní stranu blogu