Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Pokud se chystáte upéct lahodné jidáše na Zelený čtvrtek, nebo se vám jen postesklo po lahodné chuti tohoto sladkého kynutého pečiva, potom jste na správné adrese! Přinášíme generacemi prověřený recept na tradiční jidáše, který bude stoprocentně lahodit vašim choťovým buňkám! Součástí receptu je i pravá vanilka, takže jedinečná chuť je zaručena. Pojďte si upéct toto vynikající pečivo, recept je opravdu jednoduchý.
12 porcí (1 porce=42 g mouky= 1 jidáš)
|
základní množství (g) |
objemové vyjádření (hrneček=250ml) |
1 jidáš (g) |
|
500 |
3 a 3/4 hrnečku |
100 |
41,5 |
|
Plnotučné mléko (3.5%) |
250 |
1 hrneček |
50 |
21 |
sůl |
5 |
½ lžičky |
1 |
0,4 |
droždí (č=čerstvé; s=sušené) |
č-21; s-7 |
č-polovina kostky; s- balíček |
č-4,2; s-1,4 |
č-1,75; s-0,6 |
vanilkový lusk |
polovina lusku |
polovina lusku |
-- |
1/24 lusku |
rozpuštěné máslo |
100 |
3 a ½ lžíce (vrchovaté) |
20 |
8,3 |
cukr |
70 |
3 lžíce (vrchovaté) |
14 |
6 |
citronová kůra |
z poloviny citronu |
z poloviny citronu |
-- |
1/24 citronu |
žloutky |
2 |
2 |
9,5 |
1/6 žloutku |
směs na pomašlování
žloutek |
1 |
voda |
2 lžíce (40ml) |
sůl |
špetka |
Co ještě potřebujeme:
Zástěra/staré tričko, 2 plechy na pečení, pečící papír, mísa na zpracování a vykynutí, vařečka/lžíce/stěrka na smíchání ingrediencí, mašlovačka na pomazání směsí, mřížku na vychladnutí
Hned po upečení lze jidáše ještě pomazat rozpuštěným medem. Osobně se této alternativě vyhýbám, protože je výsledkem poměrně ulepené pečivo, se kterým se hůř manipuluje. Raději volím tradiční způsob servírování↓, který je chuťově lepší.
Tradičně se jidáše servírují (vychladlé) namazané máslem a medem.