Tvarování rohlíku
Rohlík, je českou klasikou s velkým množstvím variací, neexistuje žádný Čech, který by neznal tento druh pečiva. Nebylo by tedy na škodu se naučit takový rohlík vytvarovat. Budeme počítat s těstem na tukový rohlík a na každý kus použijeme 50 g těsta.
Rohlíky se tradičně pečou z málo lepivého těsta s nízkou hydratací, proto není nutné pracovní plochu příliš moučit, s moukou nakládáme střídmě také proto, aby se těsto při "rolování" dobře spojilo a rohlíky se nerozjížděly.
Základem pro tvarování rohlíku je trojúhelníková placka, kterou si předem vyválíme některým z níže uvedených způsobů(1). Rohlík vytvoříme tak, že placku postupně rolujeme od širšího konce k užšímu, dokud nevytvoříme váleček (2-3). Na závěr rohlíkový bochánek (váleček) vyválíme tak, aby byl po celé své délce zhruba stejně silný (4-5).
Odvážíme si 200 g těsta, které vytvarujeme do bochánku a necháme odpočinout (necháme jej kynout nejméně 5 minut – aby se těsto uvolnilo a lépe se s ním pracovalo). Následně z bochánku vyválíme kulatou placku, kterou rozdělíme na čtvrtiny, vzniknou tak pomyslné trojúhelníky, ze kterých následně rolujeme rohlíky.
Těsto rozdělíme na 50g části, které vytvarujeme do bochánků a necháme odpočinout (kynutí by mělo trvat nejméně 5 minut → těsto se při kynutí uvolní a lépe se s ním pracuje). Z bochánku válečkem vyválíme trojúhelník, ze kterého následně srolujeme rohlík.
Obrázek lze zvětšit kliknutím.