Rajčatová omáčka, pro Italy suga, je základní ingrediencí každé správné pizzy, na tom se shodnou prakticky všichni (vyjma Alsaska a Falcka, kde se rozhodli používat smetanu) a to je asi tak všechno co se shody týká. Ingredience na tomat se liší a stejně tak i její zpracování. Někteří si stojí za tím, že suga z pasírovaných rajčat má být bez tepelné úpravy, jiní ji zase rádi povaří, existuje i skupina, která preferuje čerstvá rajčata bez tepelné úpravy. V tomto receptu si představíme sugu z čerstvých ingrediencí bez tepelné úpravy.
Tomat na 4 pizzy
česnek |
2 stroužky |
čerstvá bazalka |
3g = 8-10 lístků |
olivový olej |
lžíce |
rajčata |
6 |
sušené oregano |
půl lžičky |
sůl |
|
pepř |
|
rajčatový protlak (volitelné) |
70g |
Podélně nakrojíme slupku rajčat na čtvrtiny a rajčata spaříme (zalijeme v misce) vařící vodou
Oloupeme a utřeme česnek, najemno nakrájíme bazalku
Spařená rajčata oloupeme a najemno nakrájíme/rozmixujeme mixérem
Rajčata smícháme/rozmixujeme spolu s bazalkou, olejem, oreganem a česnekem
Dochutíme solí a pepřem podle preferencí
K dochucení a zahuštění můžeme použít i rajčatový protlak (množství dle preferencí)
Přidáváme čerstvé na pizzu