Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Jak na tvarování bochánku
Pro někoho naprosto běžná praxe, pro někoho úplná novinka. Zde je tedy krátký návod, jak na tvarování bochánku před kynutím.
Když tvarujeme bochánek, před tím než jej necháme vesele lebedit a nabývat na objemu, chceme, aby byl jeho povrch co nejhladší. Svrchní část těsta je potom rovnoměrně napnutá a jako důsledek nemá tendenci praskat či nerovnoměrně kynout.
Téhož principu (napnutí svrchní vrstvy těsta) se využívá i před druhým a třetím kynutím, jen před třetím kynutím těsto napínáme spíše překládáním.
Technik tvarování existuje celá řada, všechny ale mají společný cíl – dosáhnout napnutí svrchní vrstvy těsta, zde si představíme jednu základní.
Těsto držíme oběma rukama za spodní část, a prsty jej napínáme postupným pohybem od krajů těsta směrem do středu. Když má těsto hladký a rovnoměrně napnutý povrch, položíme jej na pracovní plochu a okraji dlaní jej pootáčíme, dokud jeho tvar není alespoň trochu symetrický. Více napoví přiložený obrázek nebo video.